-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:25
No menu items!

Ministerul Sănătății: Evaluare urgentă a spitalelor care pot relua internările și activitatea în ambulatorii

spot_img

Ministerul Sănătății a cerut, marți, Direcțiilor de sănătate publică să evalueze de urgență situația în spitalele care asigură asistența medicală pacienților infectați cu SARS-CoV-2, pentru a putea fi reluate internările și intervențiilor chirugicale programate, precum și activitatea în ambulatorii, pentru pacienții non-COVID.

„Am cerut astăzi direcțiilor de sănătate publică să realizeze la nivel local o analiză a cazurilor internate, a modului în care sunt separate complet circuitele funcționale pentru pacienții infectați de cei neinfectați și să identifice toate măsurile necesare astfel încât se fie eliberate avizele necesare reluării activității în spitalele de fază 1, 2 și cele suport. Voi începe și o evaluare personală a situației în aceste unități pentru că primesc semnale din partea pacienților neinfectați cu noul corornavirus care nu primesc asistența medicală de care au nevoie. Suntem într-o nouă fază epidemiologică și trebuie să redeschidem spitalele pentru bolnavi, chiar dacă menținem măsurile de prevenție și limitare a răspândirii SARS-CoV -2”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
 
Săptămâna trecută, reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, una dintre cele mai mari asociații de pacienți din România, acuzau faptul că drepturile pacienților români „sunt încălcate” în acest moment, în condițiile în care „în continuare sunt internate doar urgențele, iar pacienții sunt amânați până după 15 iunie”.
 
Conform Ordinului ministrului Sănătății nr.961 din 29 mai 2020, în funcție de evoluția epidemiologică locală, spitalele care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2 pot asigura, cu avizul direcțiilor de sănătate județene și a municipiului București, asistența medicală și pacienților non-COVID-19 în condițiile existenței circuitelor funcționale complet separate, fără a fi necesară externarea/ transferarea tuturor pacienților internați către alte spitale.