Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis, vineri, că, în cazul unui eventual incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore. „În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ”, arată MS.
Ministerul Sănătăţii a precizat, vineri, că Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.
„În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică. Producerea şi stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale”, a transmis MS.
Sursa citată menționează că, în caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ.
Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina era în flăcări, astăzi dimineață. Atacul rusesc asupra centralei nucleare a provocat un incendiu la una dintre construcții, o instalație cu cinci etaje. Centrala în sine nu a fost afectată, dar exista temerea că focul s-ar putea extinde, dacă nu este controlat rapid.
Pompierii au reușit în cele din urmă să înceapă aibă acces în zonă și au stins focul.
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a transmis, vineri, că până în prezent, autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută în urma incidentelor de la centrala nucleară Zaporojie.
Adina Silav