7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 18:05
No menu items!

Ministerul Sănătății a declarat EPIDEMIE de gripă. Care sunt măsurile transmise către spitale și ce se întâmplă cu școlile

spot_img

Ministerul Sănătăţii a transmis către toate spitalele din ţară recomandări suplimentare, odată cu declararea epidemiei de gripă, a transmis, miercuri, ministrul sănătății, Sorina Pintea. Aceasta a precizat că una dintre măsuri vizează accesul vizitatorilor „în mod real” în toate unităţile sanitare, în special în secţiile cu risc.

„Au mai fost transmise recomandări suplimentare – limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, special în secţiile cu risc, refacerea urgentă a stocului cu antivirale necesare tratamentului infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului cu profilactic la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgenţă a stocurilor cu antiseptice şi dezinfectate pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor”, a precizat Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Sorina Pintea a mai precizat şi recomandările pentru populaţie pe care le-a transmis, potrivit acesteia, din 17 ianuarie.

Gripă avem în fiecare an. (…) Nu cred că este cazul să ne panicăm, trebuie să aplicăm măsurile pe care le-am comunicat. (…)Regulile pentru populaţie: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologia asemînătoare gripei, respectarea etichetei tusei şi strănutului, igiena adecvată a mâinilor, purtarea echipamentului de protecţie adecvat, continuarea vaccinării antigripale.

Potrivit ministrului, în cursul zilei de miercuri, Institutul Naţional de Sănătate Publică va reaminti unităţilor sanitare procedurile privind „managementul contacţilor, al focarelor şi cazurilor severe de gripă”.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, miercuri dimineaţă că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv şi sunt 54 de decese din cauza bolii.

Școlile nu vor fi închise în timpul epidemiei de gripă

Sorina Pintea a spus că în perioada epidemiei de gripă cursurile nu vor fi suspendate, iar anumite cazuri, decizia aparţinând DSP. La rândul său, directorul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a precizat că este important ca, în vacanţă, elevii să evite aglomeraţiile.

“Evoluţia (n.r. – gripei) este influenţată de aglomeraţii mai puţine, iar vacanţa de săptămâna viitoare credem că poate să influenţeze în bine cu condiţia ca în această perioadă copii să evite colectivităţile. (…)În prima săptămnă în care am luat decizia de a transmite rugămintea Ministerului Educaţiei Naţionale de a suspenda cursurile, avem 5.824 de îmbolnăviri. În următoarea săptămână, exceptând acele zile libere am avut 4.700, tot un număr foarte mare. (…) Este vorba despre infecţii respiratorii, nu vorbim de gripă”, a mai declarat ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.

Ministrul a mai explicat că, în ciuda faptului că există o circulaţie mai intensă a virusului gripal în regiunile de Sud şi Sud-Est, problemele în şcoli sunt punctuale, astfel încât acestea nu vor fi închise, precizând că dacă numărul de elevi absenţi într-o unitate de învăţământ e de 20% aceasta poate fi închisă.

Sorina Pintea a precizat că decizia de a suspenda cursurile într-o clasă sau într-o şcaolă aparţine Inspectoratului Şcoalar pe baza recomandărilor venite de la Direcţiile de Sănătate Publică.

La rândul său, managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a spus că vacanţa intersemestrială de săptămâna viitoare este binevenită.

“Slavă Domnului că o să vină o vacanţă, scurtă sau lungă nu are importanţă. Dacă lumea înţelege să nu-şi ia copiii şi să nu-i ducă în malluri este un lucru bun. Dacă nu înţeleg acest lucru, atunci ne vom aştepta să avem alte îmbolnăviri. Recomandarea noastră este ca în această perioadă să-i ducă la bunica sau bunicul, nu în mall-uri, unde aglomeraţia este foarte mare”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

R.D.