1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:45
No menu items!

Ministerul Sănătăţii face simulări pe revizuirea taxei clawback diferenţiate

spot_img

Ministerul Sănătăţii face simulări pe revizuirea taxei clawback diferenţiate

Experţii Ministerului Sănătăţii şi specialiştii din industria farmaceutică vor face, săptămâna viitoare, mai multe simulări, pe baza propunerilor ARPIM, privind efectele revizuirii taxei clawback prin introducerea calculului diferenţiat.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, secretarul de stat Adrian Pană şi preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, s-au întâlnit sâmbătă cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), cu care au discutat despre taxa clawback diferenţiată. Potrivit ministerului, discuțiile au avut loc în contextul introducerii noii liste de medicamente compensate şi noua modalitate de calcul a preţurilor la medicamente, informează MS.

În cadrul întâlnirii, Nicolăescu a spus că doreşte să se ajungă cât mai rapid la un acord pentru acceptarea unei taxe clawback care să acopere financiar noua listă de medicamente compensate. De asemenea, ministrul a spus că dorește să fie găsite soluţii pentru crearea unui spaţiu bugetar necesar pentru acoperirea TVA-ului pe lista de medicamente compensate.

Reprezentanţii ARPIM au susţinut că, în principiu, sunt de acord cu o taxă de clawback diferenţiată şi au prezentat mai multe propuneri.

Experţii Ministerului Sănătăţii şi specialiştii din industria farmaceutică vor realiza, săptămâna viitoare, mai multe simulări pe baza propunerilor ARPIM, astfel încât noua listă de compensate să poată intra în vigoare la termenul stabilit, iar impactul pe bugetul aprobat să fie neutru.

Conducerea Ministerului Sănătăţii a mai convenit cu reprezentanţii ARPIM ca, în cadrul întâlnirii care va avea loc săptămâna viitoare, să analizeze şi simulările referitoare la impactul creat pe o nouă formulă de calcul a preţului la medicamente, astfel încât să poată fi pregătit în cel mai scurt timp actul normativ.

Noua listă de medicamente compensate ar trebui să intre în vigoare la 1 aprilie, odată cu pachetul de servicii medicale de bază. În prezent, toate companiile farmaceutice plătesc către stat o taxă de clawback care se ridică la aproximativ 14% din cifra de afaceri (adică 14% din totalul vânzărilor companiei).

Taxa este plătită numai de companiile producătoare de medicamente, dar este calculată inclusiv pentru adaosurile de distribuţie şi de farmacie pe care nu le încasează companiile producătoare de medicamente, atrag atenţia producătorii de medicamente originale.

C.C.