2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:57
No menu items!

Ministerul Sănătății a informat Poliția de Frontieră și Urgențele în cazul EBOLA. Tot ce trebuie să știi despre boală

spot_img

Medicii sunt sfătuiţi să ia în considerare posibilitatea unei infecţii cu virusul Ebola la persoanele care prezintă simptome compatibile şi care au revenit în țară din zonele afectate

unitate_urgente

Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis miercuri către Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) şi Poliţia de Frontieră informări privind simptomatologia afecţiunii.

România nu a avut şi nu are înregistrate cazuri de infecţie cu virusul Ebola, dar situaţia existentă în Africa de Vest privind apariţia focarelor de infecţie cu virusul Ebola se află în atenţia şi monitorizarea autorităţilor din România încă din luna februarie 2014. Totodată, Ministerul Sănătăţii a transmis către Unităţile de Primiri Urgenţe informări privind simptomatologia afecţiunii pentru creşterea gradului de vigilenţă. De asemenea, s-au transmis informări şi către Poliţia de Frontieră.

Ministerul Sănătății
comunicat de presă

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătăţii (MS), România nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest, astfel că pasagerii din această zonă ajung pe alte aeroporturi, unde călătorii sunt monitorizaţi.

În acest moment, recomandăm populaţiei să respecte recomandările Centrului Naţional de Boli Transmisibile şi pe cele ale Ministerului Afacerilor Externe privind călătoriile în zonele afectate. Astfel, cetăţenii UE care călătoresc sau locuiesc în ţările afectate pot elimina riscul îmbolnăvirii în cazul în care evită: contactul direct cu sangele sau fluidele persoanelor infectate sau cadavrelor cu virus Ebola; contactul strâns sau manipularea de animale sălbatice vii sau moarte cum ar fi maimuțe, antilope, arici, lilieci sau carnea acestora; contact sexual neprotejat cu o persoană infectată sau cu o persoană convalescentă; contactul cu obiecte, cum ar fi ace care au fost contaminate cu sânge sau alte fluide biologice.

Ministerul Sănătății
comunicat de presă

Totodată, călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă.

Medicii sunt sfătuiţi să ia în considerare posibilitatea unei infecţii cu virusul Ebola la persoanele care prezintă simptome compatibile şi care au revenit din zonele afectate.

Epidemia de Ebola, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone, trei ţări care, pe 23 iulie, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ce trebuie să știi despre EBOLA

ebola_boala

Infecţia cu virusul Ebola începe ca o răceală banală, dar continuă cu sângerări interne şi externe, dureri şi iritaţii. Specialiştii ne informează cum se transmite virusul extrem de periculos, ce trebuie făcut în acest caz şi ce persoane se află în cel mai mare pericol.

Simptomele virusului Ebola

Temperatura ridicată, dureri de cap şi un gât iritat sunt primele semne că virusul Ebola intră în corp, atacând celulele sistemului imunitar şi lăsând în acelaşi timp impresia că este vorba de o răceală banală. Pe măsură ce boala progresează, ochii victimelor se înroşesc pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare din ochi, urechi, gură şi alte orificii, scrie dailymail.co.uk.

Virusul distruge aceleaşi celule ca şi cele ţintite de HIV, deşi infecţia cu Ebola este mai agresivă, eliminând celulele sistemului imunitar aflate în formare.

Perioada de incubare – intervalul dintre momentul infectării şi momentul în care primele simptome se prezintă – este cuprinsă între două şi 21 de zile, crescând riscul extinderii bolii.

Virusul are o rată de deces de 90 la sută şi este extrem de contagios.

Cum se contactează virusul

Virusul se transmite prin contact cu sângele unui om sau animal infectat, lichidele biologice şi organe. Odată ce febra şi durerea de cap şi de muşchi se instalează, persoana infectată prezintă deja risc de contagiere.

Un aspect important este că virusul se poate transmite sexual chiar şi după 40 de zile după ce o persoană s-a vindecat.

Cum se manifestă boala

O persoană bolnavă va suferi de dureri în tot corpul, durere abdominală cronică şi vomă. O iritaţie apare apoi pe trunchi, extinzându-se rapid către cap, mâini şi picioare.

În doar câteva zile pacientul ajunge la punctul critic – momentul în care fie începe să-şi revină, fie trece în faza fatală, febra hemoragică.

Sistemul imunitar al corpului se întoarce împotriva lui. Mici vase de sânge se sparg, cauzând sângerări spontane din ochi, gură, urechi, dar şi sângerări interne, cel mai probabil în tractul gastrointestinal şi în alte organe.

Cei care supravieţuiesc trebuie să facă analize în mod regulat, pentru a se asigura că virusul nu mai este prezent în fluidele din corp.

Nu există în prezent un vaccin care să asigure protecţia împotriva virusului Ebola. Iar în absenţa unui plan specific de tratament sau a unui medicament care să interfereze în acţiunea virusului, acesta prezintă un risc extrem.

Cine se află cel mai mult în pericol?

Persoanele care lucrează în domeniul sănătăţii, familia sau cei care se află în proximitatea celor infectaţi, vânătorii care iau contact cu animalele moarte se află în cel mai mare pericol de a contacta virusul.

Când ar trebui căutat ajutor medical?

Dacă o persoană se află în zona de focar sau dacă a luat contact cu o persoană suspectată de infecţie, ar trebui să caute imediat asistenţă medicală imediat.

Este sigur să călătoreşti în zonele afectate?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) revizuieşte situaţia în mod regulat şi recomandă restricţii de călătorie şi comerţ. Riscul de infecţie pentru călători este mai scăzut din moment ce transmiterea de la persoană la persoană rezultă din contactul direct cu fluidele din corp.

R.D.