1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:47
No menu items!

Ministerul Public cumpără, din fonduri europene, aplicații de spart orice tip de telefon

spot_img

Ministerul Public a demarat un proiect de achiziție cu mijloace tehnice şi informatice capabile să “spargă” orice dispozitiv IT fix sau mobil, să extragă toate datele, parolele, fişierele sau conversaţiile de pe reţelele de socializare sau din alte aplicaţii de comunicare electronică, scrie jurnalul.ro.

Motivaţia pentru implementarea proiectului de peste 9 milioane de lei, care va fi achiziționat cu fonduri europene, este că, în prezent, o percheziţie informatică durează chiar şi până la doi ani, iar durata arestului preventiv pentru cei pe care îi anchetează nu poate depăşi termenul de şase luni.

Anunțul de participare, postat în sistemul de achiziții publice, descrie achiziția ca fiind a unui “software generalizat”, constituit din aplicaţii informatice specializate necesare în bune condiţii a activităţii de percheziţionare a sistemelor informatice şi a constatărilor operate asupra dispozitivelor informatice verificate în cadrul investigaţiilor derulate de procurori. Concret, la sediul Parchetului General urmează să ajungă 52 de licenţe aferente soft specializat pentru analiza datelor i2 Analyst’s Notebook Concurrent User, 52 licenţe pentru analiza datelor informatice i2 Base Concurrent User şi două licenţe pentru analiza datelor informatice i2 Analyst’s Notebook Connector for ESRI, mai scriu jurnaliștii citați.

La acestea se adaugă 5 licenţe pentru un soft specializat în percheziţia informatică a computerelor şi dispozitivelor mobile de tip Magner Axiom Computer, 5 licenţe pentru soft specializat în percheziţia informatică a dispozitivelor mobile şi a cartelelor SIM tip Oxygen Forensic Detective şi alte 46 de licenţe pentru un soft specializat care vizează percheziţia informatică a aplicaţiilor şi datelor informatice EnCase, la care se adaugă 36 licenţe aferente unui soft specializat pentru percheziţiile informatice ale dispozitivelor mobile şi cartelele SIM tip Cellerbrite 4PC Ultimate.

Aplicaţia respectivă urmează să extragă date şi va decripta, prin metode de brute-force, informaţiile existente în Telegram, iCloud, Google, Microsoft, Huawei, Samsung, WhatsApp, Facebook, Twitter sau Instagram. Conform caietului de sarcini, aceeaşi aplicaţie trebuie să poată prezenta, într-o secţiune separată, parolele extrase din terminalele mobile ce utilizează sistemele de operare iOS, Android sau Windows şi să poată realiza sumarizarea datelor şi prezentarea acestora în mod cronologic. Sunt vizate calendarul, mesajele, apelurile, Web-Chache, conexiunile web, fişierele de tip imagine şi fişierele de tip video.

Parchetul General a scos la licitaţie acest set de cumpărături, pe care le va plăti din fonduri comunitare, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă – POCA. Suma estimată de autoritatea contractantă pentru această operaţiune se ridică la 7.597.650 de lei fără TVA, adică 9.041.203.5 lei cu TVA inclus.

E. Stan