4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:15
No menu items!

Ministerul pentru IMM-uri: Solicitanții fictivi de ajutoare de minimis vor răspunde conform legii

spot_img

bani

Ministerul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a transmis, luni, că solicitanții care au făcut înscrieri fictive pentru ajutorul de minimis vor răspunde conform legii, în condițiile în care presa a relatat că ar exista câteva cazuri de acest gen. În plus, instituția a precizat că aceste solicitări ar fi fost respinse în mod automat la finalul procedurii.

Astfel, acordarea finanțării în cadrul schemei de ajutor de minimis presupune parcurgerea unor etape. În primul rând, firmele se înscriu online prin completarea unui formular, după care se afișează lista cu numărul de ordine și punctajul obținut. Următoarea etapă constă în depunerea la OTIMMC-ul în raza căruia se află sediul social al IMM-ului solicitant, în maximum 10 zile lucrătoare, a cererii de acord pentru finanțare și a documentelor.

Apoi, are loc verificarea de către OTIMMC a informațiilor înscrise în formular, în planul de investiții, a eligibilității codului CAEN aferent proiectului, verificarea corelării situațiilor financiare cu planul de investiții, inclusiv a legăturii activelor achiziționate cu activitățile codului CAEN pe care se accesează finanțarea, concordanța între codul CAEN pentru care se solicită finanțarea cu activitățile propuse și documentele justificative atașate planului de investiții.

Semnarea acordului de finanțare este următorul pas, urmat de efectuarea cheltuielilor și depunerea documentației de plată, verificarea de către OTIMMC a cheltuielilor și certificarea acestora și, în final, efectuarea plăților.

”În cazul în care OTIMMC constată că există neconcordanțe în informațiile furnizate, și anume: solicitanții nu prezintă dovezi certe privind capacitatea de cofinanțare a proiectului de investiții, solicitanții nu semnează acordul de finanțare în termen de 10 zile de la primirea Scrisorii de înștiințare privind acceptarea la finanțare, aceștia vor primi scrisoare de respingere la finanțare”, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru IMM-uri.

Potrivit instituției, toți aplicanții care au cel puțin 60 de puncte în urma înscrierii online vor fi chemați să depună cererea de acord pentru finanțare și documentele justificative.

”În consecință, în cazul în care ar exista înscrieri fictive, acestea vor fi respinse după etapa de verificare de către OTIMMC, deoarece aplicanții care s-au înscris fictiv nu vor putea depune documente care să justifice informațiile din formularul de înscriere”, a mai transmis ministerul.

Microîntreprinderile din zonele slab dezvoltate vor avea la dispoziție aproximativ 30 de milioane de euro în anul 2014, ca ajutoare de minimis acordate de stat, în Programul Operational Regional (POR), din care 8,97 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională și 21,18 milioane de euro, alocări de la bugetul de stat.

Antreprenorii din firmele mici şi mijlocii care vor să obţină un ajutor de stat de până la 100.000 de euro pentru a-şi dezvolta afacerea pot să își înscrie cererile de finanţare începând din 15 ianuarie. Schema de minimis a stârnit un adevărat scandal în vara anului trecut, când sistemul informatic al Ministerului de Finanţe a cedat după ce 52.000 de utilizatori au încercat să îşi înscrie proiectele online. Sesiunea de înscrieri, care a funcţionat după principiul „primul venit, primul servit“, a fost anulată din cauza erorilor informatice.

Cosmina Croitoru