O știre de tipul „fake news” a fost lansată de un candidat independent la alegerile europarlamentare, care susține că persoanele cu dizabilități, inclusiv copiii sunt în pericol de a nu mai încasa ajutoarele financiare din cauza viitoarei legi a bugetului. Ministerul Muncii infirmă categoric și explică faptul că nu se pune problema de așa ceva.
Președintele Centrului pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi; Mădălina Maria Turza, o fostă lucrătoare a Agenției Naționale contra Traficului de Persoane, din cadrul MAI, spune că Ministerul de Finanţe nu a alocat, în proiectul de buget, fonduri pentru persoanele cu dizabilităţi, subliniind că documentul arată că responsabilitatea e a autorităţilor locale care, însă, nu îşi vor permite.
Turza, candidat independent la europarlamentare, afirmă că, prin proiectul de buget, banii pentru responsabilitatea acoperirii acestor titluri bugetare pentru copiii din sistemul de protecţie, copiii cu dizabilităţi grave şi adulţii instituţionalizaţi vor reveni exclusiv autorităţilor locale, care nu vor avea capacitatea de a acoperi cheltuielile necesare din bugetele proprii, ceea ce va duce fie la incapacitate de plată, fie la alocarea diferenţiată de fonduri pentru aceste servicii (în funcţie de posibilităţile financiare ale primăriilor.
Ministerul Muncii vine, însă, cu precizări clare:
Finanțarea serviciilor sociale destinate protecției copiilor și persoanelor cu handicap din centrele publice, dar și indemnizațiile însoțitorilor persoanelor cu handicap se asigură, încă de la începutul anilor 2000, din bugetele autorităților administrațiilor publice locale și județene, cărora li se adaugă, după caz, sume provenite din cotele defalcate de TVA, de la bugetul de stat.
Potrivit proiectului bugetului de stat pentru anul 2019, sumele provenite din cotele defalcate de TVA nu se mai regăsesc în vechile anexe, ci se asigură din sumele de echilibrare, care se acordă tot de la bugetul de stat, prin cedarea a 100% din impozitul pe venit, către autoritățile locale și județene. Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale, conform mecanismului de mai sus, sunt de aproximativ 11 miliarde de lei.
Ministerul Muncii, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile județene, va asigura, în continuare, plata indemnizațiilor și prestațiilor lunare ale persoanelor cu handicap, fie ele adulte sau minore, a alocațiilor de plasament, a alocațiilor de stat pentru copii, a indemnizațiilor de creștere a copilului, a stimulentului de reinserție, a indemnizațiilor și alocațiilor pentru persoanele cu HIV/SIDA.
Emanuel Stan