Nouă centre de îngrijire a persoanelor vârstnice au fost amendate, din diverse motive, în urma controalelor făcute de inspectori ai Agenţiiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), în primele trei luni ale acestui an, la nivel național. Doar în cazul unuia dintre azilele controlate a fost făcută propunere de retragere a licenţei pe motiv că punea în pericol vieţile vârstnicilor internaţi, arată datele transmise, luni, de Ministerul Muncii.
Cele nouă centre rezidenţiale destinate vârstnicilor, amendate în urma controalelor făcute de ANPIS sunt în Bucureşti și în județe Ilfov, Brăila, Constanţa, Hunedoara şi Timiş.
Cele mai mari amenzi au fost aplicate fie pentru că centrele de îngrijire nu aveau contracte cu specialişti care să asigure planuri individualizate de îngrijire pentru fiecare persoană internată, fie pentru că, anterior, inspectorii sociali descoperiseră nereguli, impuseseră termene pentru remedierea acestora, însă reprezentanţii centrelor nu au respectat termenele dispuse pentru remediere.
Astfel, conform informațiilor transmise de Ministerul Muncii, entrul de îngrijire şi suport pentru persoane vârstnice Karumba din Bucureşti a fost amendat cu 5.000 de lei pentru nerespectarea de către furnizori a obligaţiei privind angajarea de personal de specialitate capabil, respectiv achiziţionarea serviciilor unor specialişti şi desemnarea unui responsabil de caz, astfel încât furnizarea serviciilor sociale să se poată realiza în baza unui plan individualizat de asistenţă şi îngrijire conform nevoilor beneficiarilor, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (1) din O.U.G. nr. 68/2003 privind serviciile sociale, cu modificările şi completările ulterioare. Pe portalul web, centrul promite meniuri adaptate conform indicatiilor medicale, îngrijire persoane cu handicap, consult medical pentru vârstnici, terapie ocupaţională, kinetoterapie, dar şi servicii de recuperare pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale.
Pentru aceeaşi abatere a fost amendat, tot cu 5.000 de lei, căminul Luxab din Capitală. Pe site-ul propriu, acest cămin, care are preţuri ce pornesc de 4.000 de lei, anunţă că oferă îngrijiri paliative şi că echipa căminului include profesionişti special instruiţi în îngrijirea persoanelor cu diferite tipuri şi stadii de demenţă şi Alzheimer, arată News.ro.
Alte cămine de îngrijire a vârstnicilor au primit amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei pentru că, deşi la controale anterioare inspectorii sociali constataseră nereguli şi dispuseseră termene pentru remedierea acestora, reprezentanţii respectivelor aşezăminte nu au respectat termenele impuse. Astfel, Căminul pentru persoane vârstnice Lacu Sărat din Brăila, Căminul pentru bătrâni Radar din Constanţa, Cămin pentru persoane vârstnice Casa Divină Hunedoara, căminul Lummy House din Ilfov au primit amenzi pentru nerespectarea termenului de implementare a măsurilor dispuse, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 113/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, Căminul pentru persoane vârstnice Maşloc şi azilul Casa Fabian, ambele din Timiş, au fost amendate cu cîte 5.000 de lei pentru nerespectarea art .13, alin1 din Ordonanţa 68/2003, comform căruia ”Furnizorii de servicii sociale acreditaţi pot acorda servicii sociale prin contracte directe încheiate cu beneficiarii, în condiţiile legii”.
O amendă de 500 de lei a fost aplicată căminului pentru vârstnici Maria din Constanţa, pentru nerespectarea de către furnizori a obligaţiei de a informa Ministerul Muncii asupra oricăror modificări privind datele înscrise în documentele justificative, în conformitate cu prevederile art. 10 alin.(4) din Legea nr. 197/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
Echipele de inspectori sociali au propus retragerea licenţei de funcţionare pentru patru dintre căminele controlate. Doar în cazul unuia dintre acestea – Centrul de îngrijire şi suport pentru persoane vârstnice Karumba – inspectorii au motivat „gravitatea faptelor constatate, inspectorii sociali au apreciat că se încalcă drepturile fundamentale ale beneficiarilor, punându-se în pericol viaţa acestora”.
În cazul celorlalte trei, propunerile de retragere a licenței au vizat probleme administrative sau neremedierea unor nereguli constatate anterior.
Astfel, propunere de retragere a licenţei a primit şi Căminul pentru persoane vârstnice Casa Divină, în cazul acestuia survenind expirarea termenului de suspendare pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse la termenele stabilite, respectiv neremedierea neregulilor constatate.
În cazul Asociaţiei Acasă la Bunicii Noştri – Căminul de bătrâni ”Acasă la bunici” şi Căminul de bătrâni ”Acasă la bunici” corp B serviciile sociale au fost desfiinţate ca urmare a rezilierii contractului de închiriere a imobilului în care îşi desfăşurau activitatea.
R. Dan