4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:30
No menu items!

Ministerul Justiției, despre ancheta DNA privind ordonanțele de urgență: “Gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive”

spot_img

Ministerul Justiției (MJ) a confirmat că a primit miercuri o solicitare din partea DNA de a transmite, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor penale, precum și cu proiectul de lege referitor la grațiere.

„În cursul zilei de ieri (miercuri – n.r), 1 februarie 2017, Ministerul Justiției a primit solicitarea Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție  –  de a transmite, până la data de 2 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea Ordonanței de urgență a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate și completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal și Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României pentru grațierea unor pedepse”, se arată într-un comunicat al MJ.

MJ precizează că, prin aceeași adresă, DNA a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenței interinstituționale și interne – scrise sau prin poștă electronică, cu privire la cele două acte normative menționate, precum și precizarea numelui, prenumelui și a datelor de identificare în cazul persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea și/sau avizarea celor două proiecte.

Potrivit adresei DNA, documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, mai arată reprezentanții MJ.  „Față de acest demers, Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă menționată a fost și este asumată de conducerea Ministerului Justiției în exercitarea atribuțiilor statutare și legale. Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale„, declară MJ.

Comunicatul de presă al MJ vine după ce procurorul general Augustin Lazăr a declarat joi dimineața că la DNA există în investigare un dosar în legătură cu adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală. „Există o anchetă a DNA și pentru mai multe date vă rog să consultați Biroul de presă al DNA. Adică să fie niște date concrete, să nu vă spun niște lucruri care nu sunt riguros exacte. (…)Există un dosar pe rolul DNA care are o anumită legătură”, a spus Lazăr, înainte de începerea ședinței CSM.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al MJ, Cristina Liță, a precizat joi că Ministerul Justiției va transmite, în cursul zilei de joi, documentele solicitate de DNA.

Reprezentantul MJ a menționat că textele actelor normative vor fi transmise și la Comisia Europeană dacă vor fi solicitate. „Ministrul Justiției este dispus să participe inclusiv în Parlamentul European dacă va fi invitat”, a declarat Cristina Liță pentru Agerpres.

Dosar deschis la sesizarea consilierului Monicăi Macovei. Cine este Mihai Polițeanu

Ancheta DNA a fost deschisă în urma unei sesizări făcute de membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România”, conduși de Mihai Polițeanu, fost consilier personal al Monicări Macovei, cât timp aceasta a fost membru PD. Polițeanu a însoțit-o apoi pe Macovei la Bruxelles și, în timp ce era plătit din bani europeni, s-a ocupat de fondarea partidului acesteia – M10.

După ce a demisionat din M10, Polițeanu, alături de alți apropiați ai Monicăi Macovei, a fondat asociația “Inițiativa România”, acuzată că a încercat să deturneze, în scopuri politice și în favoarea lui Klaus Iohannis, și protestele de după tragedia din clubul Colectiv.

Și în 2008, în perioada în care ocupa funcția de coordonator de programe la Freedom House – organizație finanțată de miliardarul american George Soros și condusă de prietena Monicăi Macovei, Cristina Guseth (cea care nu a reușit să obțină un fotoliu de ministru al justiției în Guvernul Cioloș după audierile din Parlament) – Mihai Polițeanu lansa atacuri politice, considerate demne de Noua Dreaptă, punând la zid inclusiv programe ale Organizației Națiunilor Unite derulate în România.

R.D.