Proiectele Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală au fost retrase de pe site-ul Ministerului Finanțelor, la solicitarea premierului
Ministerul Finanţelor a retras, sâmbătă, la solicitarea premierului Victor Ponta, proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.
În urma solicitării prim-ministrului Victor Ponta, Ministerul Finanţelor Publice a retras pe de site-ul ministerului proiectele Codului Fiscal şi al celui de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice. Intenţia Guvernului este de a iniţia o dezbatere publică deschisă şi transparentă cu privire la modificările necesare Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, însă dorim, în acelaşi timp, şi adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea creşterii economice şi la limitarea extinderii poverii fiscale.
Ministerul Finanțelor Publice
comunicat de presă
Finanţele mai arată că, în prezent, una dintre priorităţile Guvernului este de a limita evaziunea fiscală, inclusiv prin modificări ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, dar modalitatea în care se vor concretiza aceste intenţii, după discuţii cu specialişti şi societatea civilă, va fi decisă de Guvern şi va fi supusă consultării publice înainte de aprobarea de către Parlament.
Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbătute şi asumate, împreună cu bugetul pentru anul viitor, de către Parlament, mai arată ministerul.
Conform proiectului de modificare a Codului Fiscal, clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice care nu sunt folosite în scop rezidențial urmau să fie impozitate suplimentar, impozitul pentru autoturismele cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi se mărea, iar cel pentru mașinile cu motoare mai mari, de peste 2.000 de centimetri cubi, urma să scadă.
De asemenea, majorări de impozit urmau să fie efectuate și pentru mașini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.
În plus, din 2015, autoritățile locale vor avea dreptul să majoreze în fiecare an impozitele și taxele locale cu până la 50% față de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% din prezent.
D.M.