6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:23
No menu items!

Ministerul Energiei: Proiectul Transgaz pentru conducta din Bulgaria în Austria va duce la diversificarea surselor de gaz

spot_img

Proiectul de interconectare a sistemelor de transport gaze pe ruta Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) reprezintă ”o contribuție românească importantă la creșterea securității aprovizionării cu gaze naturale a UE, prin diversificarea surselor de aprovizonare cu gaz natural a Europei Centrale”, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Comitetul de Coordonare CEF-Energie (Connecting Europe Facility- Energy), din cadrul Comisiei Europene a validat, pe 19 ianurie 2016, finanțarea cu suma de 179 milioane de euro a lucrărilor ce urmează să fie efectuate de Transgaz la sistemul național de transport a gazelor naturale românesc în vederea dezvoltării unei conducte care va face legătura dintre Bulgaria și Austria via România și Ungaria (proiectul de interconectare Bulgaria-România-Ungaria-Austria – faza 1).

Prin această decizie, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A. va dispune de o parte din finanțarea necesară pentru a executa, pe teritoriul României, lucrările în cauză.

Transgaz S.A. a depus cererea de finanțare pentru proiectul de interconectare BRUA pe data de 12 octombrie 2015, în cadrul apelului lansat de Comisia Europeană la începutul lunii iunie, anul trecut. Din cele 15 proiecte validate, 9 sunt în sectorul gazelor naturale, cu o finanțare totală disponibila de 207 milioane de euro.

În perioada următoare, Colegiul Comisarilor ar urma să adopte o Decizie de Implementare prin care este stabilită lista de proiecte propuse pentru finanțare, ca mai apoi să se semneze granturi individuale cu fiecare promotor.

Comisia Europeană a transmis că interconectorul care va lega rețelele de gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria și Austria reprezintă un pas important pentru dezvoltarea pieței gazelor naturale din UE deoarece va permite ca gazele naturale din regiunea caspică și din alte posibile surse, inclusiv gaz natural lichefiat, să ajungă în Europa Centrală.