Ministerul Educației vrea să organizeze cursuri de educație parentală pentru părinți și reprezentanții legali ai copiilor. Aproximativ 8 din 10 familii vor putea participa la aceste programe, cu prioritate fiind însă persoanele provenite din medii defavorizate.
Ministerul Educației a publicat, în dezbatere publică, un proiect care prevede strategia pentru organizarea programelor de educație parentală pânî în anul 2030. În primul an, numărul părinților instruiți ar ajunge la 150.000, iar până în 2030, numărul acestora ar fi de aproximativ 2.250.000.
„Slaba informare a părinţilor din mediile dezavantajate privind creşterea şi îngrijirea copiilor are drept consecinţă neglijarea copilului în toate formele ei de manifestare – fizică, educaţională, emoţională şi de sănătate mintală, precum şi lipsa de supraveghere adecvată –, factori care, alături de mortalitatea infantilă, sărăcie si malnutriţie, afectează un număr semnificativ de copii şi familiile acestora”, se arată în proiectul supus dezbaterii, „Părinţi educaţi, copii fericiţi”.
De asemenea, printre argumentele invocate în proiect se numără cele legate de numărul mare de părinți plecați la muncă în străinătate, de cel al adolescentelor care rămân însărcinate la vârste fragede, precum și numărul mare de copii abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi.
Dalia Constantin