Planul de reorganizare a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea se va finaliza până la sfârșitul lunii ianuarie, anul viitor, potrivit ministrului Economiei, Dominic Gerea. În plus, administratorii judiciari spun că noua companie, dar și selecția investitorilor, se vor face în paralel până la jumătatea lunii februarie 2014.
”Ministrul Gerea a făcut o trecere în revistă a demersurilor întreprinse până acum în ceea ce privește îmbunătățirea situației Oltchim și atragerea de investitori puternici în privatizarea societății, amintind ultimele discuții avute cu factori de decizie din Austria, Germania, China, Israel și Azerbaidjan. Totodată, ministrul Economiei a anunțat etapele care vor urma pe linia de privatizare și procedura de insolvență. Astfel, până la sfârșitul lunii ianuarie, anul viitor, urmează să se finalizeze planul de reoganizare a combinatului”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Directorul general al Oltchim, Marian Pârvu, a anunțat că, în ultimele 3 luni, combinatul a avut o cifră de afaceri constantă, ajungând la un grad de utilizare a capacității de producție de 24%. La acest nivel, combinatul a reușit contractarea producției pentru întreg anul 2014.
În acest moment, autoritățile fac eforturi pentru asigurarea capitalului de lucru, care să crească gradul de utilizare a capacităților de producție la 37%, nivel ce asigură profitabilitatea companiei. În opinia administratorilor judiciari, strategia vizează obținerea unui preț bun într-un timp rezonabil, pe baza raportului de evaluare, care a fost deja finalizat și urmează să fie supus aprobării creditorilor.
La rândul lor, reprezentanții sindicatelor consideră că un aport de capital este absolut necesar pentru continuarea activității combinatului, susținând funcționarea integrată Oltchim-Arpechim. În luna iunie, peste 900 de salariaţi de la Oltchim – 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti – au fost disponibilizaţi, numărul angajaţilor ajungând la 2.330.
Oltchim a avut în luna septembrie cele mai bune rezultate din acest an, întrucât cifra de afaceri s-a dublat la 11,43 milioane de euro, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit administratorilor judiciari ai companiei.
Combinatul chimic a raportat pentru septembrie anul trecut o cifră de afaceri de 5,6 milioane de euro. Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim, şi a eşuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic, care a intrat în insolvenţă în luna ianuarie a acestui an.
Cosmina Croitoru