-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:34
No menu items!

Ministerul de Finanțe va propune taxarea suplimentară a profitului pentru exploatarea resurselor naturale

spot_img

Proiectul ar rezolva problema redevențelor, care a divizat clasa politică anul trecut

 petrol

Ministerul Finanțelor Publice va face public, în aprilie, un proiect de lege prin care se dorește implementarea unui mecanism de taxare suplimentară a profitului pe zona de exploatare a resurselor naturale, a declarat secretarul de stat Dan Manolescu, citat de Agerpres.

”La Ministerul de Finanțe se află în lucru un proiect de lege care să cuprindă în el aceste mecanisme de taxare care acum la nivelul legislației sunt împărțite pentru zona de hidrocarburi în legea petrolului, pentru zona de cărbune și alte elemente de acest gen în Legea minelor. Propunerea este de a le cumula într-un singur act normative, astfel încât la nivel de taxare a sectorului de extracție să fie puse toate într-o singură singură lege astfel încât să fie mai ușor celor care sunt investitori în acest domeniu să înțeleagă clar care ar fi sarcina fiscală care li se aplică și, bineînțeles, să se introducă și o propunere în ceea ce privește extinderea acestor mecanisme, cu o implementare a unui mecanism de taxare a profitului”, a afirmat Manolescu, într-un eveniment organizat de PNL.

Acesta a precizat că se dorește implementarea unui mecanism de taxare suplimentară a profitului pe zona de exploatare, pe zona de upstream.

”Dacă e să ne uităm la ce s-a întâmplat în piața petrolului în ultima perioadă vom vedea că dacă am fi stabilit un nivel al redevențelor, să spunem, care să asigure o colectare corectă la un preț al barilului de 100 de dolari lucrurile stau probabil altfel când calculele se fac la un preț de 50 dolari”, a afirmat Manolescu.

În acest an, se aplică sistemul de redevențe stabilit în 2004, prin legea de privatizare a Petrom, care a expirat teoretic la sfârșitul anului trecut. Sistemul prevede un nivel al redevenţelor între 3% şi 13,5%, în funcție de cantitatea de hidrocarburi.

În septembrie 2014, premierul Victor Ponta a spus că proiectul privind noile redevenţe pentru sectorul petrolier va fi pus în dezbatere la începutul anului 2015 şi va introduce un sistem care să asigure resurse bugetare la media europeană, dar care să nu descurajeze investiţiile prin perceperea unor taxe prea mari. De asemenea, Ponta a afirmat că vrea să introducă un sistem diferenţiat de redevenţe, ”care să păstreze şi exploatările din off-shore profitabile”.

Contextul este dominat de investițiile masive făcute de OMV Petrom și Exxon în Marea Neagră pentru explorarea resurselor de gaze. Costurile de explorare și exploatare în largul mării sunt mai mari decât pe continent.

La sfârșitul lunii noiembrie, fostul ministru al Finanțelor Ioana Petrescu a afirmat că sistemul de redevențe va fi prelungit un an, iar noul mod de taxare va fi introdus de la 1 ianuarie 2016, după ce va fi dezbătut timp de un an.

Fostul președintele Băsescu declara în decembrie că Guvernul nu poate modifica redevențele, pentru că sunt stabilite în legea petrolului, ci poate doar să schimbe cadrul fiscal.