Ministerul Apărării a renunțat la proiectul de lege prin care actuala Direcția Generală de Informații a Armatei ar fi putut face filaje, interceptări de comunicații și percheziții cu mandat de la judecător. Direcția rămâne o structură în subordinea ministrului, cu puterile pe care le avea și până acum – colectarea de informații pentru toate armele.
Ministerul Apărării Naționale a decis retragerea a proiectului de lege care transforma Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA) într-un serviciu secret cu personalitate juridică, potrivit unui comunicat al MApN. Proiectul pus în dezbatere publică în urmă cu câteva zile prevedea că DGIA urma să aibă dreptul de a înființa firme, de a face filaje, interceptări și percheziții.
Conform comunicatului, MApN susține că a renunțat la proiect din cauza ”observațiilor primite până la acest moment în cadrul procedurii de transparență decizională”.
DGIA este o direcție din cadrul MApN care se ocupă, conform legii, cu ”coordonarea și aplicarea măsurilor contrainformative”. Serviciul de spionaj militar este condus de un director numit de ministrul Apărării, cu avizul CSAT. Proiectul prevedea trei noi posturi de conducere, iar directorul urma să poată fi și numit, dar și demis de ministrul Apărării.
M. Nedelcu