Ministerul Agriculturii a modificat Ordinul privind regulamentul de practicare a pescuitului recreativ în condiţii de siguranţă şi de limitare a efectelor pandemiei, fiind eliminate, printre altele, păstrarea distanţei de minimum 1,5 metri între pescarii recreativi şi evitarea oricărei forme de socializare cu alţi pescari recreativi, transmite Agerpres. Relaxarea din domeniul piscicol vine la două zile după ce Ministerul Agriculturii a fost dezinfectat ca urmare a diagnosticării unui angajat al său cu COVID-19.
„Pentru că s-au strecurat în vechea formă a ordinului, pentru că azi discutăm de un alt ordin care a plecat de la minister spre avizare la Ministerul Sănătăţii, am reformulat şi am scos câteva dintre articolele vechiului ordin. S-a scos obligativitatea ca administratorii să impună interzicerea socializării, apoi administratorii vor permite prezenţa vizitatorilor în perimetrul locului de pescuit. De asemenea, din obligaţiile pescarilor recreativi s-au scos acele articole care se refereau la evitarea socializării cu alţi pescari, purtarea măştilor până la momentul accesului în perimetrul locului de pescuit„, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.
Acesta a subliniat că, de asemenea, s-a eliminat păstrarea distanţei de minim 1,5 metri între pescarii recreativi şi evitarea oricărei forme de socializare cu alţi pescari recreativi, participanţi în aceeaşi zonă de pescuit. „Aceasta este forma care a plecat azi-dimineaţă spre Ministerul Sănătăţii, unde sper ca cei de acolo să avizeze modificările pe care noi le-am făcut la acest ordin privind regulamentul de practicare a pescuitului recreativ”, a subliniat Adrian Oros.
El a precizat că au fost scoase punctele e, f şi i din articolul I al ordinului care se referă la interzicerea consumului de alcool şi al grătarelor, la prezenţa vizitatorilor şi la intrarea în spaţiul amenajat să folosească un termometru non-contact. „Masca trebuie să o poarte doar atunci când vine cel de la administraţia piscicolă, când ia contact cu personalul, când se fac verificări”, a explicat şeful MADR.
„Este un ordin comun al Ministerului Agriculturii şi al Ministerului Sănătăţii, care impune nişte reguli, nişte rigori tocmai pentru a limita răspândirea pandemiei şi că a fost făcut cu consultarea administratorilor amenajărilor piscicole”, a mai spus Adrian Oros.
Conform ordinului iniţial publicat în Monitorul Oficial în data de 2 iunie, pescarii trebuiau să păstreze o distanţă de 10 metri între ei, nu aveau voie să socializeze, să facă grătar sau să consume băuturi alcoolice, iar intrarea pe baltă se făcea prin triaj epidemiologic.
Printre regulile trecute în ordinul pentru practicarea pescuitului recreativ se regăsea şi asigurarea de măşti de protecţie şi substanţe dezinfectante pentru mâini şi echipamentul de pescuit şi obligativitatea purtării măştii până la locul de pescuit.
Un caz COVID-19 în minister
„În data de 2 iunie, un angajat al MADR a informat, conform prevederilor legale, că a fost diagnosticat pozitiv pentru Covid-19 şi se află sub supraveghere medicală. Am anunţat DSP şi au fost stabiliţi contracţii care au fost izolaţi la domiciliu, s-a efectuat o dezinfecţie generală a sediului MADR pentru a preveni apariţia altor cazuri, şi s-au întărit regulile privind diminuarea efectelor pandemiei (…). Speranţa noastră este să rămânem doar la un caz şi totul să se încheie in mod fericit”, a spus Adrian Oros.
Conducerea MADR susţine că încă de la debutul pandemiei de COVID-19 în România au fost luate toate măsurile pentru a limita răspândirea acestui virus în rândul angajaţilor. „Precizăm că principalele obiective ale conducerii MADR sunt asigurarea sănătăţii angajaţilor concomitent cu funcţionarea normală a instituţiei. În acest moment, la nivelul MADR au fost aplicate toate măsurile de siguranţă sanitară posibile, iar alte acţiuni vor fi aplicate ca urmare a deciziilor instituţiilor competente” , precizează MADR.