1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 1:01
No menu items!

Ministerul Agriculturii îi declară război lui Tedi! Sucurile de fructe rămân fără denumirea comercială

spot_img

Ministerul Agriculturii îi declară război lui Tedi! Sucurile de fructe rămân fără denumirea comercială

Denumirile comerciale ale sucurilor din fructe ar putea dispărea, ele fiind înlocuite fie cu expresii precum “diverse fructe”, fie cu denumiri străine precum ”vruchtendrank”, pentru nectar sau ”arfblemost”, pentru sucul de mere fără adaos de zahăr. Schimbarea este inclusă într-un proiect de ordin al Ministerului Agriculturii, pentru modificarea legislației privind compoziţia, fabricarea şi etichetarea sucurilor din fructe şi ale altor produse similare destinate consumului uman.

Astfel, producătorii vor fi obligați să-și denumească produsele în funcție de lista fructelor folosite, enumerate în ordine descrescătoare, după volumele de suc de fructe sau de piure incluse.

“În cazul sucurilor obţinute din două sau mai multe tipuri de fructe, cu excepţia cazului în care se utilizează suc de lămâie şi/sau suc de lămâie verde denumirea produselor este alcătuită dintr-o listă a fructelor utilizate, enumerate în ordine descrescătoare în funcţie de volumele de suc de fructe sau de piure incluse, astfel cum se menţionează în lista ingredientelor” , se arată în proiectul Ministerului Agriculturii.

În ceea ce privește produsele obţinute din trei sau mai multe tipuri de fructe, menționarea celor utilizate poate fi înlocuită fie cu expresia ”diverse fructe” sau cu un text similar, ori cu numărul celor incluse în băutură.

În plus, eticheta sucului de fructe concentrat care nu este destinat livrării către consumatorul final include o menţiune care indică prezenţa şi cantitatea adăugată de suc de lămâie, de suc de lămâie verde sau de agenţi acidifianţi autorizaţi.

Menţiunea trebuie să fie prezentă pe ambalaj sau pe o etichetă aplicată sau într-un document însoţitor.

Potrivit proiectului de act normativ, conținutul de suc sau de piure de fructe va crește în cazul nectarului cu minime cuprinse între 25% și 50%, în funcție de fructul folosit.

Produsele introduse pe piaţă sau etichetate în alt mod înainte de 28 octombrie 2013 vor mai putea fi comercializate până la 28 aprilie 2015. De asemenea, de la 28 octombrie 2016, va dispărea de pe etichetă mențiunea “nu conține adaos de zaharuri”.

Menţiunea conform căreia nu s-au adăugat zaharuri la nectarul de fructe sau orice altă precizare care i-ar putea da de înţeles acest lucru consumatorului poate fi introdusă doar în cazurile în care produsul nu conţine niciun adaos de mono sau dizaharide, sau orice alt aliment folosit pentru îndulcire, inclusiv îndulcitori.

Dacă nectarul conţine zaharuri în mod natural, menţiunea ”conţine zaharuri prezente în mod natural” ar trebui să apară de asemenea pe etichetă.

Legilația urmează să fie modificată printr-un ordin al Ministerului Agriculturii împreună cu cel al Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Cosmina Croitoru