-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:46
No menu items!

Ministerul Afacerilor Interne: 59 de sesizări de la deschiderea urnelor până la ora 14.00

spot_img

Doar 14 dintre cele 59 de plângeri depuse la Poliție în legătură cu procesul electoral NU s-au confirmat

politia

De la deschiderea urnelor de vot (ora 7.00) până la ora 14.00, la Poliție au fost înregistrate, la nivel național, 59 de sesizări referitoare la situații care privesc posibile contravenții sau infracțiuni electorale, a anunțat, duminică, Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Potrivit acesteia, 14 dintre plângeri nu s-au confirmat.

Cele mai multe evenimente au fost sesizate în București – opt, în județele Dâmbovița, Dolj și Mehedinți – câte șapte și în județul Giurgiu – patru.

În urma sesizărilor primite, până la această oră au fost aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, dintre care 48 privesc încălcarea legislației electorale. Sunt efectuate cercetări în șase situații, reprezentând posibile infracțiuni. Avem un caz de infracțiune de corupere a alegătorilor înregistrată în comuna Cogealac din județul Constanța, unde viceprimarul a sesizat faptul că dintr-un autovehicul se distribuie pâine, în scop electoral. Se fac cercetări pentru a se stabili care este situația de fapt. Un agent de poliție din localitatea Bistra, județul Alba, s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat de 66 de ani a împiedicat-o pe soția sa să-și exercite dreptul de vot. După ce cu o zi înainte bărbatul solicitase, în numele soției sale, care este netransportabilă, o urnă mobilă, în această dimineață a refuzat accesul membrilor comisiei de la secția de votare în locuință. Această faptă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Monica Dajbog

purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne

Astfel, în județul Dâmbovița, Poliția a fost sesizată de mai mulți cetățeni, după ce duminică dimineață au găsit afișe electorale lipite pe parbrizele autoturismelor. Autorii – în număr de 3 – au fost identificați și amendați.

În județul Giurgiu, un localnic din Bicu a sesizat Poliția că membrii biroului electoral al secției de votare nu i-au permis să voteze, invocând faptul că persoana ar avea probleme psihice. În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că persoana respectivă este înscrisă  în evidențele medicale cu afecțiuni psihice, fapt care nu-i permite să voteze.

Un alt caz a fost în București, unde s-a primit o sesizare prin 112 cu privire la faptul că, la secția 185, un alegător a introdus în urnă două buletine de vot. La fața locului s-au deplasat polițiștii care au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Am avut o situație și la Vaslui, unde prefectul județului a solicitat Biroului Electoral Județean schimbarea președinților a patru secții de votare, deoarece ieri aceștia au plecat acasă cu ștampilele de control. Scoaterea materialelor necesare pentru votare din secție este strict interzisă, lucru comunicat atât public în videoconferințele organizate la nivelul MAI, cât și în ședințele de instruire cu toți președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare. Procesul electoral nu a fost suspendat și s-a desfășurat sub coordonarea locțiitorilor președinților birourilor electorale. Pentru alegerea unor noi președinți a fost organizată de către preşedintele tribunalului o tragere la sorți din rezerva de magistrați și juriști. Totodată, au existat situații punctuale când președinții birourilor secțiilor de votare au solicitat angajaților MAI verificarea unor persoane care s-au prezentat la vot. Până la clarificarea tuturor situațiilor de către structurile MAI, procesul de votare a fost întrerupt la cererea președinților birourilor secțiilor de votare pentru perioade limitate de timp.

Monica Dajbog

purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne

„În ceea ce privește persoanele aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale unităților de poliție, Inspectoratul General al Poliţiei Române a dispus măsurile necesare pentru a permite exercitarea dreptului de vot de către cei care îndeplinesc condițiile legale”, a adăugat Monica Dajbog. Până duminică, la ora 14.00, 489 dintre persoanele reținute sau arestate preventiv, care și-au anunțat intenția de a vota, și-au exercitat dreptul de vot.

 Tot până la ora 14.00, și-au exercitat dreptul de vot și jandarmii aflați în misiune în Afganistan. Ei s-au deplasat pe rând la secția de votare pentru a putea asigura continuitatea misiunilor. „Votarea s-a desfășurat fără probleme într-o secție amenajată în aceeași bază în care se află și colegii de la MApN”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Potrivit Monicăi Dajbog, „așa cum au făcut de la deschiderea urnelor de vot, angajații MAI vor verifica în continuare cu maximă atenție toate sesizările privind producerea unor incidente electorale, iar orice încălcare a legii va fi sancționată”.

Raluca Dan