Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Ingrediente
Blat:
- 125 gr zahăr,
- 50 gr unt,
- 5 ouă,
- 25 gr mac,
- 100 gr făină,
- ½ plic praf copt,
- sare.
Cremă:
- 250 gr mascarpone,
- 250 grame smântână lichidă,
- 150 gr zahăr,
- 5 ml esență vanilie,
- 4 biscuiți oreo.
Ganache:
- 300 gr ciocolată neagră,
- 300 ml smântână lichidă,
- 40 gr unt cu 84% grăsime.
Mod de preparare:
Blat:
Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă cu sare până se întăresc, iar gălbenușurile se bat împreună cu zahărul, untul topit și macul, până ce obținem o compoziție alb-gălbuie. Făina se amestecă cu praful de copt și se adaugă „în ploaie” peste gălbenușuri. După ce s-a omogenizat complet, se adaugă și albușurile și se vor amesteca cu o spatulă din lemn, de sus în jos.
Compoziția obținută se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt și se introduce la cuptorul încălzit la 160 grade, pentru 17-20 minute.
După coacere, blatul se lasă să se racească și apoi se scoate din formă.
Smântâna lichidă se amestecă cu zahărul până când acesta se topește în întregime, apoi se bate spumă cu ajutorul unui tel sau mixer până când capătă consistență. Se adaugă apoi mascarpone și esența de vanilie și se continuă.
Ganache:
La bain-marie se topește ciocolata neagră împreună cu smântâna lichidă. Ciocolata se topește în smântână și se lasă la răcit. Se adaugă untul, care a fost la temperatura camerei și se bate până ce crește volumul și se transformă într-o cremă spumoasă.
Blatul se taie în 3 straturi.
Înainte de a fi folosită crema de mascarpone, se adaugă biscuții sfărâmați și se amestecă doar pentru câteva secunde cu o spatulă.
Crema va fi distribuită pe fiecare dintre straturi. Se îmbracă apoi tortul în ganache și se decorează după plac.
Se dă la rece și se servește a doua zi.
Savurați cu plăcere!
Nicoleta Popa