-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 11:20
No menu items!

Mini cheesecake cu brânză sărată și struguri

spot_img

Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

Ingrediente:

Blat

  • 2 ouă,
  • 30 gr făină,
  • 1 lingură făină,
  • 20 gr zahăr tos,
  • 3 gr praf de copt,
  • ½ linguriță mac,

Cremă de brânză

  • 50 gr brânză sărată,
  • 30 gr zahăr pudră,
  • 20 ml smântână lichidă,
  • 20 ml lapte,
  • 3 gr gelatină,
  • 10 ml apă,
  • 1 ml esență de vanilie.

Jeleu

  • 50 gr boabe strugure negru,
  • 50 gr boabe struguri roz,
  • 5 vișine,
  • 50 gr zahăr tos,
  • 10 ml apă,
  • 5 gr gelatină.

Mod de preparare:

Ouăle se separă astfel: albușurile se bat cu puțină sare, până ce cresc în volum, iar gălbenușurile se bat cu zahăr, ulei și esența de vanilie. După ce zahărul se dizolă și compoziția își schimbă textura și culoarea, în galben pal, se adaugă făina amestecată cu praf de copt și mac. Se încorporează bine în compoziție, apoi se adaugă albușurile bătute și se amestecă cu o spatulă de jos în sus. Se toarnă compoziția într-o formă de 10 cm diametru și se introduce la cuptor pentru 15 minute, la 160 grade.

Când blatul trece testul scobitorii și este copt de-ajuns, se scoate de la cuptor și se lasă să se răcească în tihnă. Se desprinde de pe formă abia după ce s-a răcit complet. Apoi, cu ajutorul unui tocător sau al unui robot de bucătărie, se sfărâmă blatul în firimituri mărunte. Se înjumătățeste blatul sfărâmat și se pune în 2 forme, presarându-l ușor, astfel încât, după ce se scoate forma, să-și păstreze structura.

reteta1

Se dau deoparte și se prepară crema de brânză sărată.

Se amestecă, cu un mixer vertical, brânza sărată cu zahărul pudră, până când acesta va avea aspectul unei creme. Când zahărul s-a înglobat complet în branză, se adaugă smântâna lichidă, amestecată cu esență de vanilie.

Gelatina se înmoaie în 10 mililitri de apă. Se încălzește laptele, să fie fierbinte, dar nu clocotit, apoi se toarnă peste gelatina hidratată. Se amestecă bine, până când cristalele de gelatină se topesc. Se lasă să se răcească puțin, apoi se toarnă peste crema de brânză sărată și se amestecă bine. Compoziția obținută se toarnă peste blatul sfărâmat și se dă la rece pentru 1 oră, timp în care se prepară jeleul de struguri cu vișine.

reteta2

Boabele de struguri se spală bine, apoi se scot sâmburii.

La fel se procedează și cu vișinele. Se amestecă cu zahăr și se pun într-o crăticioară pe foc. La flacără medie, se amestecă din când în când, până când zahărul se topește. Se lasă să dea în clocot, apoi se ia de pe foc și se amestecă cu gelatina hidratată în 10 ml apă.

Se toarnă jeleul peste crema de brânză sărată și se dă la rece pentru câteva ore.

reteta3

Se servește direct de la frigider, ca atare sau cu boabe de struguri.

reteta4

Savurați cu plăcere!

Nicoleta Popa