4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:36
No menu items!

Minciunile lui Augustin Lazăr. Ceva este putred și la CSM. Unde e grefiera?

spot_img

Procurorul general Augustin Lazăr a servit opiniei publice o explicație abracadbrantă, dând vina pe grefiera care a strecurat din greșeală ordonanța de clasare a procurorului Cristian Lazăr. Dar, în încercarea de a ieși basma curată, Lazăr se încurcă în minciuni. Nici la CSM lucrurile nu sunt limpezi.

Augustin Lazăr a explicat că o grefieră (de la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia) a introdus din greșeală ordonanța de clasare a lui Cristian Lazăr în dosarul său de candidat. Augustin Lazăr ne-a explicat că a fost o „eroare de grefă survenită în martie 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare pentru procedura de numire în funcția de procuror general”. Asta presupune că dosarul a plecat la Consiliul Superior al Magistraturii spre avizarea candidatului.

Numai că CSM i-a comunicat oficial lui Augustin Lazăr că în dosarul său de candidat nu a fost găsită nicio ordonanță de clasare. Dosarul de candidat a plecat de la CSM la Ministerul Justiției, deci în niciun caz nu s-a mai întors la PCA Alba Iulia, astfel încât grefiera să strecoare din greșeală ordonanța. Dosarul de candidat a fost trimis cu tot cu aviz la Ministerul Justiției care l-a expediat cu propunerea la Palatul Cotroceni.

Deci ce grefieră a făcut greșeala? Este exclusă varianta să fi fost de la Ministerul Justiției, pentru că formularea lui Augustin Lazăr este clară: „o eroare de grefă survenită în martie 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare”. Și continuă Augustin Lazăr cu explicațiile: „Efectuând copii după documente redactate de A. Lazăr, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanța emisă de procurorul șef adjunct de secție Cristian A. Lazăr. Copiile mai multor lucrări au fost introduse într-un plic și depuse împreună cu proiectul de management la Ministerul Justiției, unde eroarea a fost observată și înlăturată”.

Doar că la Ministerul Justiției, din consultarea arhivei, inclusiv cea electronică, nu fusese trimis de la Alba Iulia decât un CV și o scrisoare de intenție. „Candidatura domnului procuror Augustin Lazăr a fost înregistrată la Ministerul Justiției printr-un email transmis în data de 15 Martie 2016, ora 12:27 către Direcția Resurse Umane. Din copia email-ului se poate observa că s-au atașat doar un curriculum vitae și o scrisoare de intenție”, reiese din verificările făcute de echipa lui Tudorel Toader. Mai mult de cât atât, „din analiza dosarului și a înregistrărilor din registratura Ministerului Justiției, rezultă că nu au fost depuse alte documente nici la această dată, nici la o dată ulterioară”.

În avizul dat pe 21 aprilie, CSM scrie: Din înscrisurile atașate, respectiv, propunerea ministrului justiției, referatul Direcției resurse umane și organizare, declarațiile prevăzute la art. 54 alin (2), raportata la art. 48 alin (11) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv, declarația pe propria răspundere, de neapartenență la serviciile de informații înainte de anul 1990 și declarația de interese, precum și proiectul privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, curriculum vitae, al candidatului și 12 lucrări relevante întocmite de acesta în desfășurarea activității”.

Dacă la Ministerul Justiției nu existau lucrările, cum au ajuns acestea la CSM? Le-a trimis Augustin Lazăr direct? Exclus, pentru că el susține că le-a dat Ministerului Justiției în plic. Atunci, lucrările, inclusiv ordonanța au fost inserate înainte ca dosarul de candidat cu avizul să plece de la CSM la MJ? Ar fi grav pentru Secția de procurori condusă pe atunci de Luminița Palade. Păi și atunci (de) unde este grefiera lui Augustin Lazăr?

Andi Topală