Comisia Europeană spune că nu a primit, încă, un plan pentru redresarea deficitului bugetar de la autoritățile române, având în vedere procedura de deficit excesiv, deși ministrul interimar al Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat opusul, pe Facebook, într-o înregistrare video.
Multă lume a dorit să știe care este planul anunțat „de reducere a deficitului sustenabil și credibil, acceptat în totalitate de Comisia Europeană”, despre care a vorbit Florin Cîțu. Cum el nu a prezentat așa ceva, HotNews.ro a apelat la Comisia Europeană, în această dimineață, care ne-a spus că nu a primit așa ceva de la autoritățile române.
Iată ce ne-a spus Comisia Europeană:
„În termeni de procedură, Comisia a propus Consiliului (UE n.r.) deschiderea procedurii de deficit excesiv pentru România. Comisia a propus o recomandare Consiliului care să prevadă că România ar trebui să urmeze o ajustare credibilă și sustenabilă pentru a pune capăt deficitului excesiv până în 2022, cel târziu.
Următorul pas este al Consiliului să decidă dacă există un deficit excesiv și să adopte recomandările adresate României în vederea încheierii situației de deficit excesiv într-o anumită perioadă.
Astfel, în această etapă, nu am primit încă un plan de la autoritățile române pentru reducerea deficitului bugetar.
Recomandările legate de procedura de deficit excesiv stipulează că România ar trebui să ia măsuri efective până în 15 septembrie 2020, raportând detaliat strategia de consolidare prevăzută pentru atingerea obiectivelor.
Acesta a fost răspunsul transmis de Comisia Europeană vizavi de Planul lui Cîțu.
Ce spunea Florin Cîțu miercuri:
„România are un plan de reducere a deficitului sustenabil și credibil, acceptat în totalitate de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că experții de la Comisia Europeană au încredere în acest guvern”, a spus Cîțu, potrivit unui mesaj postat pe Facebook.
Emanuel Stan