6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 1:05
No menu items!

Miliardarul Dan Adamescu, trimis în judecată. Ce a mai recuperat DNA de la judecătorii corupţi

spot_img

Patru judecători de insolvenţă de la Tribunalul Bucureşti, patru practicieni de insolvenţă şi trei oameni de afaceri au fost trimişi, marţi, în judecată, sub acuzaţii de luare şi dare de mită, precum şi de abuz în serviciu.

Adamescu 2_SZ

După mai puţin de două luni de la demararea anchetei împotriva judecătorilor sindici bucureşteni, procurorii anticorupţie au anunţat şi care sunt măsurile pe care le-au luat pentru recuperarea prejudiciului.

În cazul judecătorului Mircea Moldovan, socotit interfaţă a intereselor din spatele insolvenţei Hidroelectrica SA şi a unor firme conduse de Iosif Armaş şi Gabriel Hanganu, procurorii au pus sechestru pe un autoturism marca Mercedes Benz ML 320 – până la concurența sumei de 29.935,95 lei, reprezentând totalul sumelor și a contravalorii bunurilor primite de către acesta cu titlu de mită.

Pentru judecătoarea Elena Rovenţa, care ar fi pronunţat hotărâri favorabile firmelor coordonate de Dan Adamescu pentru 5.000 de euro, procurorii au pus sechestru pe un apartament – coproprietate, situat în București.

În cazul judecătorului Ciprian Sorin Viziru, procurorii DNA au pus sechestru pe conturi, până la suma de 10.000 lei, judecarea unui dosar în care lichidatorul judiciar Monica Borza avea interes pentru soluţionarea unei acţiuni de anulare a unui transfer de proprietate.

Pentru judecătorul Ion Stanciu, procurorii au găsit aceeaşi metodă de recuperare a mitei primite de la omul de afaceri Dan Adamescu, poprind conturi în sumă de 7300 lei și 15.000 euro.

Procurorii susţin că fiecare dintre cei patru judecători sindici a primit mită pentru a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, desemnarea unor administratori judiciari sau pentru a influenţa judecători de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător.

De exemplu, în schimbul unor sume de bani, bunuri ori servicii, judecătorul
Moldovan Mircea se angaja să atribuie preferențial, unor societăţi/practicieni în insolvență, anumite „dosare bune”. Prin sintagma ”dosare bune„ în materie de insolvență se înțelege, din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar, cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obținerea unor venituri substanțiale de către societatea de insolvență. În alte cazuri oferta s-a materializat în prezentarea importanței dosarelor pe care le-a avut sau le avea repartizate spre judecată, demersurile fiind exercitate în scopul de a-l determina pe beneficiar să ofere sume de bani, în perspectiva desemnării ca administrator judiciar.
comunicat DNA
Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti.
M.C.