Topul Forbes 500, lansat pe 29 octombrie, conține numele afaceriștilor milionari în euro (miliardari în lei) ai României și un singur miliardar. Printre toți aceștia se află bogați care au probleme cu justiția, fie urmăriți penal, fie judecați. Sursa Zilei vă prezintă o listă cu numele cele mai cunoscute.
Ioan Niculae
Om de afaceri acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale în legătură cu modul în care beneficia de gaze la preţ preferenţial de la Romgaz pentru cele şase combinate ale sale.
Dan Costache „Dinu” Patriciu
Este judecat în celebrul dosar Rompetrol în care este acuzat că ar fi preluat creanţa din Libia a Rompetrol deşi aceasta ar fi aparţinut statului român şi de manipularea pieţei de capital prin tranzacţii cu acţiunile Rompetrol, tranzacţii asupra cărora şi-a informat din timp prietenii pentru ca aceştia să le ia la preţ favorabil.
A fost achitat anul acesta, după şase ani de proces, de către Tribunalul Bucureşti care l-a găsit nevinovat pentru aambele capete de acuzare însă decizia nu este definitivă putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti şi ulterior la Curtea Supremă.
Ovidiu Tender
Este judecat alături de Marian Iancu pentru prejudicierea SC Rafo Oneşti. A fost trimis în judecată de procurorii DIICOT acum șase ani, iar de atunci dosarul lui Ovidiu Tender merge foarte greu, fiind încă pe rolul Tribunalului Bucureşti.
Este acuzat de delapidare, prejudiciul reţinut fiind de zeci de milioane de dolari. După ce a fost eliberat din arest, Tender a început uşor – uşor să îşi vândă afacerile din România, mergând mai mult către zona Africa.
Mihai Anghel – Cerealcom Dolj
Procurorii DIICOT au început urmărirea penală faţă de acesta chiar în 2012 suspectându-l de evaziune fiscală alături de un grup de cetăţeni arabi care deţin Agro Chirnogi. Prejudiciul reţinut de procurorii DIICOT în sarcina lui Anghel şi a celorlalţi se ridică la circa 30 de milioane de euro.
Gabriel „Puiu” Popoviciu
Este anchetat de procurorii DNA încă din 2009 pentru că ar fi prejudiciat statul alături de Ioan Alecu, fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Ambii sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
În perioada 2000-2003, Alecu, în calitate de rector, împreună cu alte persoane din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV), beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 ha aparţinând domeniului public al statului ca aport în natură la capitalul social la SC Băneasa Investements SA, societate controlată de Popoviciu. În condiţiile în care terenul respectiv se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investement, terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp.
Ilie Carabulea – Atlassib
Este primul om de afaceri aflat în top condamnat definitiv închisoare pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă.
Carabulea îi oferea constant bani şi alte avantaje fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu, pentru ca acesta din urmă să îi soluţioneze favorabil diferite dosare sau să-l convingă pe fostul procuror general al României, Laura Codruța Kovesi, să promoveze un recurs în interesul legii favorabil lui Carabulea. Prin promovarea acelui recurs de către Kovesi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urma să stabilească că în anumite tipuri de dosare în care se constată practica neunitară, trebuie pronunţată o anumită soluţie care era favorabilă firmelor lui Carabulea.
Cătălin Chelu
Omul de afaceri a fost condamnat în octombrie 2012 de Tribunalul Bucureşti la şase ani de închisoare pentru că ar fi încercat să-l mituiască cu un milion de euro pe fostul secretar de stat din Ministerul de Interne, Dan Valentin Fatuloiu. În schimbul acestor bani, Fatuloiu ar fi trebuit să-i muşamalizeze dosarele penale în care Chelu este suspect de evaziune fiscală.
George Copos
A fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai multe dosare, pentru evaziune fiscală.