Mii de manifestanţi au defilat luni pe străzile capitalei islandeze Reykjavik, cerând un referendum asupra candidaturii în vederea aderării la Uniunea Europeană (UE), promise iniţial de către Guvern, dar la care s-a renunțat vineri, relatează AFP.
Cele două partide eurosceptice aflate la putere au fost nevoite să amâne adoptarea unui proiect de lege prin care cer Guvernului să „retragă candidatura în vederea aderării la UE” depusă de Islanda în 2010, după ce partidele de opoziţie le-au acuzat că nu au alocat timp pentru dezbaterea acestei probleme
Decizia guvernului a fost puternic contestată atât de susținătorii UE, cât și de eurosceptici, care au estimat că ministrul afacerilor externe Bragi Sveinsson și-a încălcat promisiunea.
Aproximativ 3.500 de manifestanți s-au adunat în faţa Parlamentului luni, potrivit poliției, în cea mai mare adunare contestatară de la criza financiară din 2009. Ei au cerut Guvernului să-și onoreze promisiunea făcută în campania electorală și să organizeze un referendum cu privire la aderarea la UE.
Negocierile pentru aderare între Islanda și UE sunt blocate de ani din cauza problemei cotelor de pescuit. Divergențele s-au accentuat în septembrie 2013, când UE a amenințat că va adopta sancțiuni comerciale împotriva Islandei dacă aceasta nu-și reduce cotele de pescuit la macrou. În aceeași lună, Islanda și-a anunțat retragerea de la negocieri pentru o perioadă nedeterminată.
Majoritatea alegătorilor islandezi se opun aderării la UE. Susținătorii aderării, între care o majoritate a social-democraților și o minoritate din cadrul partidelor guvernamentale, consideră că principalul avantaj al aderării onstă în posibilitatea de a adopta euro la termen, ceea ce pentru ei ar contribui la stabilitatea economiei insulei.
C.A.