Casa Judeţeană de Pensii Alba a oprit de la distribuire peste 5.000 de decizii de recalculare a pensiilor cu privire la care există suspiciunea că ar conţine erori.
Directoarea instituţiei, Cornelia Miclea, a anunțat, luni, că a început reverificarea dosarelor aferente deciziilor oprite de la distribuire.
„Solicitarea care s-a făcut, de reţinere de la distribuire a deciziilor, a venit ca urmare a solicitării din partea Casei Naţionale de Pensii Publice de verificare a unor fişiere care cuprindeau elemente care stăteau la baza stabilirii unor drepturi începând cu 1 septembrie 2024 care în urma unor verificări am constatat că există anumite suspiciuni rezonabile de a fi eronate. Din dorinţa de a nu ajunge la beneficiarii noştri decizii greşite, care ulterior să genereze debite, am considerat important, la nivel de instituţie, ca aceste decizii să fie reţinute de la plată. Listele au fost comunicate atât Casei Naţionale de Pensii Publice cât şi Oficiului Poştal Judeţean. Aceste decizii vor fi reanalizate, nu înseamnă că sunt greşite, doar că, existând anumite suspiciuni de date eronate – fie elemente de stagiu, fie de cuantum al pensiei, fie de număr de puncte stabilit – am considerat că este extrem de important să nu generăm anumite nemulţumiri în rândul pensionarilor prin comunicarea unor decizii posibil eronate”, a precizat pentru Ziarul Unirea, preşedintele Casei Judeţene de Pensii Alba.
Directoarea Casei de Pensii Alba a menționat că instituţia pe care o conduce a solicitat reţinerea de la distribuire a unor decizii de recalculare, dar niciodată nu a solicitat retragerea deciziilor de recalculare care fuseseră deja.
„În situaţia în care am reţinut anumite decizii şi se constată a fi cu elemente eronate ele vor fi revizuite. A preciza un termen este un pic greu de spus, pentru că suntem în curs de reanalizare a multor dosare. (…) Indiferent de data la care noi vom emite aceste decizii, drepturile se acordă începând cu data de 1 septembrie 2024. Nu putem face plata decât ca urmare a emiterii unor decizii corecte”, a mai afirmat Cornelia Miclea.
Ea a subliniat că cei care nu primesc deciziile de recalculare de la 1 septembrie vor primi drepturile cu care dânşii sunt în plată la data de 31 august.
Ce se întâmplă cu pensiile care au trecut de 2.000 de lei
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a transmis că i-a cerut ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, să facă o simulare pentru a vedea exact câte persoane ale căror pensii trec de 2.000 de lei, iar în urma recalculării ar trebui să plătească impozit.
”O să discutăm acest lucru. I-am cerut ministrului Finanţelor să-mi facă o simulare, ca să vedem exact câte persoane intră în această zonă, astfel încât să nu piardă oamenii în loc să câştige. (…) O să vină ministrul Finanţelor cu o simulare pe aceste praguri. (…) Cu întreaga analiză o să vină ministrul Finanţelor astfel încât nimeni să nu piardă niciun ban, nici prin impozitare, nici prin renunţarea la voucher”, a declarat preşedintele PSD.
El a subliniat încă o dată că nicio pensie nu va scădea.
”Nici o pensie nu scade. Haideţi să vedem exact unde sunt imperfecţiunile legii. Asta am dat. Până atunci se va trimite pe fiecare categorie socio-profesională o scrisoare din partea Ministerului Muncii, se lucrează la ea şi pe urmă vedem ce trebuie să modificăm. Dar, suntem într-o zonă din punctul meu de vedere, relaxată pentru că nimeni nu a pierdut”, a mai adăugat Ciolacu.
Adina Bucur