4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 23:04
No menu items!

Mii de oameni salvați de angajații MAI din zonele afectate de viscol

spot_img

Două femei cu probleme medicale grave, între care o gravidă, au murit în ultimele ore

drumuri-blocate

Mii de oameni au fost salvați de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), doar în ultimele 24 de ore, din zonele afectate de ninsoare și viscol. Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a prezentat marți dimineață, un bilanț al intervențiilor angajaților MAI, dar și al situației înregistrată la nivel național.

În ultimele 48 de ore, Moldova și zona de Sud a României – Oltenia, Muntenia, Dobrogea, au fost grav afectate de fenomene meteorologice periculoase sub formă de ninsori abundente și viscol. În această perioadă, au fost emise avertizări meteorologice pentru mai multe județe ale țării, de la Cod Galben de vreme rea până la Cod Roșu de fenomene extreme. Începând cu noaptea de 28 spre 29 decembrie, aceste fenomene s-au accentuat, generând situații de urgență pentru care a fost nevoie de intervenția efectivelor Ministerului Afacerilor Interne și de la alte autorități.

În ziua de 28 decembrie, înainte de apariția primelor situații de urgență, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în care s-au luat o serie de decizii cu caracter preventiv, precum:

– Preluarea din zonele de risc a persoanelor aflate în evidențele medicale, cum sunt femeile însărcinate sau persoanele care necesită dializă, și transportarea acestora, evident, cu acordul lor, la spitale sau în alte zone accesibile. Astfel, peste 340 de pacienți care necesitau dializă și 72 de gravide au fost transportate în locații care le-au asigurat condiții de siguranță.

– Închiderea preventivă și temporară a drumurilor atunci când nu mai există condiții de circulație în siguranță. Măsura s-a aplicat în ultimele 24 de ore pe 24 de Drumuri Naționale și pe autostrada A2.

În județele aflate luni, sub Cod Roșu de viscol și ninsori puternice, au fost închise preventiv toate drumurile naționale.

Această măsură a redus semnificativ numărul situațiilor de urgență cauzate de blocarea și izolarea în trafic a conducătorilor auto.

– Stabilirea din timp a tuturor capabilităților de intervenție de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, MApN și Ministerul Transporturilor, precum și coordonarea acțiunilor în mod integrat prin Centrul Național de Coordonare Integrată a Intervențiilor al Ministerului Afacerilor Interne. Această abordare integrată a intervențiilor a asigurat o mai mare operativitate a forțelor și a mijloacelor din teren. De exemplu, în cele 3 județe care s-au aflat sub Cod Roșu, în cursul zilei de ieri, s-a acționat cu peste 900 de forțe și 180 de mijloace de intervenție din partea Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, însemnând autocamioane, TAB-uri, șenilate.

– Creșterea capacității operaționale în județele aflate sub avertizări meteo prin relocarea unor forțe și mijloace de intervenție de la inspectoratele pentru situații de urgență unde nu erau anunțate probleme. În acest sens, din dispoziția vicepremierului Gabriel Oprea, 17 autospeciale și șenilate au fost direcționate către județele Brăila, Ialomița și Tulcea.

În ultimele 24 de ore, au acționat în teren peste 16.700 de forțe de intervenție – polițiști, pompieri, jandarmi și militari ai Ministerului Apărării Naționale.

Aceste forțe au intervenit pentru deblocarea a peste 600 de autovehicule care rămăseseră înzăpezite și în care se aflau 1.194 de persoane. Acestea și-au continuat drumul în siguranță sau, în funcție de situație, au fost transportate în spații de cazare amenajate de autorități.

Totodată, de la emiterea codurilor și până în prezent, au fost salvate alte 948 de persoane aflate în situații critice și 94 care reprezentau urgențe medicale grave, majoritatea bătrâni bolnavi, femei gravide sau copii în stare gravă.

Efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Tulcea însoţite de utilaje de deszăpezire au acţionat pentru deblocarea a peste 150 de autoturisme, evacuând în siguranță 100 de persoane și 14 copii, pasagerii din celelalte autoturisme continuându-și drumul în siguranță. De asemenea, au fost transportate spre unitățile spitalicești 6 persoane care necesitau dializă.

Un echipaj din cadrul ISU Buzău s-a deplasat în localitatea Vâlcele pentru a prelua un copil de 3 ani, cu un vehicul cu senile. Pompierii    l-au transportat până la ambulanța SMURD, copilul ajungând în condiții de siguranță la Unitatea de Primiri Urgențe Buzău.

Tot în județul Buzău, autoritățile au intervenit, în această noapte, pentru salvarea unui pacient în vârstă de 50 ani cu probleme cardiace din comuna Pănătău. La ora 03.00 dimineața, pacientul a fost internat în Spitalul orăşenesc Nehoiu.

Azi-noapte în Brăila, în jurul orei 23.00, la Serviciul 112 a fost semnalată dispariția unui bărbat. Efectivele de intervenție au găsit bărbatul în jurul orei 02.00 dimineața, adăpostit la o fermă. Acesta era într-o stare de sănătate bună și a fost preluat de un echipaj al ambulanţei.

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din județul Hunedoara care s-a rătăcit seara trecută în masivul Vulcan a fost găsit, după 3 ore de căutări, de o echipă a Serviciului Județean Salvamont. Turistul nu a necesitat îngrijiri medicale.

În județul Vrancea o autospecială pe șenile de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență s-a deplasat, ieri, în satul Străjescu pentru a prelua un copil în vârstă de 6 luni. Copilul a ajuns în siguranță la secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Focșani.

Efectivele ISU Vrancea au mai intervenit tot cu o auto-șenilată pentru transportul a trei femei cu probleme de sănătate grave.

La Iași, în cursul acestei nopți, angajații Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență au intervenit cu o autospecială pe șenile pentru a transporta la spital o femeie aflată în travaliu.

Tot în cursul nopții, efectivele ISU Iași au intervenit pentru acordarea de îngrijiri medicale şi transportul la spital a unei femei însărcinate. Intervenția s-a încheiat cu succes, pacienta fiind preluată şi transportată în condiţii de siguranţă la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi.

În județul Vaslui, angajații ISU au intervenit, cu un autocamion, o autospecială de transport personal şi victime multiple şi o auto-şenilată, pentru deblocarea unei ambulanțe care transporta doi copii bolnavi, aceștia ajungând în siguranță la spital.

Din păcate, în cursul zilei de ieri două femei cu probleme medicale grave au decedat în ciuda eforturilor echipajelor de pe ambulanță de  a le salva viața. În primul caz, în județul Vaslui, pacienta a fost preluată în stop cardio-respirator. S-au efectuat manevre de resuscitare dar, din nefericire, fără rezultat. În cel de-al doilea caz, în județul Tulcea, femeia nu anunțase că este însărcinată, nefiind, deci, luată în evidențele medicului de familie. În timpul transportului cu ambulanța, starea acesteia s-a agravat. Echipajul medical a depus toate eforturile pentru a-i salva viața, dar din păcate femeia a decedat.

În județul Ialomița, în cursul zilei de ieri și în timpul nopții, s-a intervenit pentru deblocarea căilor de acces către 1.787 locuințe din localitățile Gheorghe Lazăr și Valea. S-a acționat pentru deszăpezirea drumurilor, iar la acest moment accesul se face în siguranță, în condiții de iarnă.

Mai sunt probleme în județul Brăila în ceea ce privește alimentarea cu apă în 59 de localități, iar în alte 43 de localități este întreruptă furnizarea energiei electrice. De asemenea, nu au curent electric alte 22 de localități din Buzău, Dâmbovița, Galați, Neamț și Tulcea. Conform datelor primite de la Electrica în acest moment se lucrează pentru remedierea defecțiunilor.

În această dimineață, s-a redeschis circulația pe toate tronsoanele autostrăzii A2, precum și pe DN25 Galaţi – Tecuci și DN67C Novaci – Rânca. Pe  DN2B Buzău – Brăila și DN21 Brăila-Bărăganul se menține restricţia  pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Rămân închise 14 tronsoane de drumuri naționale pe care se acționează pentru deszăpezire.

În această dimineață, toate porturile de la Marea Neagră au fost deschise traficului maritim.

La acest moment nu mai este în vigoare nicio avertizare meteorologică, ultimele expirând în această dimineață la ora 6.00. Totuși, meteorologii ne avertizează că valorile termice vor continua să scadă. Vremea va fi deosebit de rece, geroasă în special dimineaţa şi noaptea, temperaturile putând coborî în depresiuni, până la minus 25 de grade.

În aceste condiții, autoritățile locale rămân mobilizate pentru a putea interveni operativ în situațiile de urgență cauzate de vremea deosebit de rece.

Pentru această perioadă de ger facem următoarele recomandări:

Pentru persoanele bolnave, în mod deosebit pentru cele cardiace, este recomandat să nu iasă din locuințe în perioada gerului, decât dacă este absolut necesar, iar atunci să fie foarte bine îmbrăcate.

Pentru persoanele în vârstă, mare atenție la încălțămintea folosită pentru a evita alunecarea pe gheață și deci producerea unor fracturi.

Atenție la consumul de băuturi alcoolice care dau senzația falsă de căldură. Există riscul ca persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice să fie surprinse de gerul puternic și să intre în hipotermie, fără să-și dea seama.

Persoanele care vor petrece revelionul în piețe publice trebuie să se îmbrace gros, mai ales dacă rămân perioade îndelungate afară.

Este recomandabil ca cei care au în locuințe centrale termice să se asigure că acestea funcționează corect. La fel cei care se încălzesc la sobe, să aibă mare grijă la coșurile de evacuare a fumului.

În această perioadă, polițiștii și jandarmii aflați în misiuni de patrulare, dar și serviciile de ambulanță vor identifica și conduce oamenii străzii în adăposturile sociale asigurate de către primării.

Pentru conducătorii auto recomandăm să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum. Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare și dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuţi in trafic.

Nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu preponderență frâna de motor.

Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.

În această dimineață, mai multe misiuni cu elicopterele MAI au fost aprobate de către vicepremierul Gabriel Oprea. O aeronava MI 8 a transportat de la Iași la Bacău o femeie cu o sarcină atipică și complicații, precum și alți doi pacienți cu probleme medicale grave.

Un alt elicopter de capacitate mare urmează să efectueze o misiune în insula mare a Brăilei pentru a transporta două persoane care au nevoie urgentă de asistență medicală.

Totodată, un elicopter SMURD de tip EC 135 efectuează în prezent o misiune aero-medicală pentru transportul unei femei însărcinate din comuna Fântânele către spitalul din Iași.

De altfel, la nivelul tuturor punctelor operare aero-medicală SMURD din țară se analizează posibilitatea derulării de misiuni aeriene în județele afectate de zăpezi, în funcție de condițiile meteo.

Toate acțiunile de intervenție sunt coordonate prin Centrul Național de Coordonare Integrată a Intervențiilor care este activat 24 de ore din 24, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru zilele următoare, forțele de intervenție vor rămâne mobilizate până la îndepărtarea tuturor efectelor fenomenelor meteorologice.

Monica Dajbog
purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne