Guvernul din Noua Caledonie a anunțat sâmbătă că aproximativ 3.200 de persoane au rămas blocate din cauza lipsei zborurilor comerciale spre și dinspre arhipelag, transmite AFP. Printre acestea se află și trei români care au anunţat autorităţile române că se află în Noua Caledonie, a anunțat MAE.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului din Noua Caledonie a declarat că cele două companii aeriene care operează în zonă au anunțat că un total de „3.200 de persoane” nu pot nici să plece, nici să se întoarcă în arhipelag. Zborurile au fost oprite marți, după izbucnirea revoltelor care au cuprins acest teritoriu francez din Pacificul de Sud.
Reluarea traficului este prevăzută în prezent pentru marțea viitoare, dar și această dată este incertă, fiind condiționată de modificări ale situației de securitate.
Trei români au anunțat autoritățile că se află în Noua Caledonie, iar Consulatul General al României la Paris ţine legătura cu ei, le monitorizează situaţia şi este pregătit să intervină dacă este nevoie.
„În contextul protestelor masive din Noua Caledonie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că are în atenţie situaţia unui număr de trei cetăţeni români, care s-au adresat Ambasadei României la Canberra şi Consulatului General al României la Paris pentru a-şi semnala prezenţa în teritoriul francez de peste mări.
Reprezentanţii Consulatului General al României la Paris, din a căror circumscripţie consulară face parte Noua Caledonie, au preluat gestionarea situaţiei şi menţin în permanenţă legătura cu cei trei cetăţeni români, fiind pregătiţi să acorde asistenţă şi protecţie consulară, conform competenţelor.
Forțe polițienești masive, din Franța, au fost trimise în Noua Caledonie pentru recâștigarea controlului capitalei Noumea, a spus vineri un înalt oficial francez din acest teritoriu insular din Pacific. Revolta izbucnită marți a dus la patru morți, zeci de răniți și sute de arestări.
Protestele violente au pornit de la o nouă lege care le permite rezidenților francezi care au trăit în Noua Caledonie timp de cel puțin zece ani să voteze în alegerile provinciale. Unii dintre liderii locali se tem că decizia va dilua votul comunității indigene Kanak.
E. Stan