4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:11
No menu items!

Mii de cadavre neidentificate în România și identificarea victimelor incinerate, pe baza danturii – dezbateri în prima zi a Conferinței organizate de Sursa Zilei

spot_img

Autoritățile din România se confruntă cu o statistică îngrijorătoare în domeniul criminalistic. Mii de cadavre sunt la ora actuală neidentificate, la nivel național, din cauza lipsei de resurse de prelevare a probelor de la cei decedați.

Statistica ultimilor 20 de ani arată că, la nivel național, aproximativ 2.400 de cadavre sunt încă neidentificate, acestea fiind deja înhumate, dar, din cauza timpului scurs, este practic extrem de dificilă analizarea osemintelor și compararea cu alte probe pentru a stabili identitatea celui decedat. 

Cifrele au fost prezentate, joi, în prima zi de dezbateri, la Conferința „Provocări actuale privind identificarea și căutarea persoanelor dispărute”, organizată de Sursa Zilei, în colaborare cu Universitatea „Nicolae Titulescu” București, în perioada 7-8 noiembrie 2019.

Specialiștii invitați au insistat să fie găsite mijloace tehnice necostisitoare, precum aparate de analiză mobile, echipamente necostisitoare,  pentru prelevare de informație dentară post-mortem, astfel încât să nu mai fie nevoie de exhumări. 

În context, directorul INML, prof. univ. dr. George Cristian Curcă, a precizat că, așa cum a fost în cazul de la Caracal, rămășițele osoase, cum ar fi dinții, sunt greu de analizat din cauza expunerii la temperaturi foarte ridicate, care distrug materialul proteic. Declarația a fost întărită de medicul legist Cezar Căpităneanu, expert odontolog. 

Conferința continuă joi, dar și vineri, 8 noiembrie, în a doua zi de workshop, la Universitatea „Nicolae Titulescu” București.