Fostul deputat liberal Mihai Voicu propune reforma sistemului electoral, prin revenirea la alegerea în colegii uninominale, în contextul în care ”reducerea numărului de parlamentari nu este o măsură suficientă”.
”Reducerea numărului de parlamentari concomitent cu păstrarea alegerii pe liste este o contra-reformă, pentru că va întări și mai mult o autoritate discreționară a unui grup restrâns de persoane de la vârful partidelor, care vor decide pe un număr mai mic de mandate eligibile, astfel șansa ca figuri noi să scape fiind și mai mică. Așadar această reformă trebuie să includă, obligatoriu în opinia mea, revenirea la alegerea în colegii uninominale folosită la alegerile din 2008 și 2012”, a afirmat Voicu, într-o postare pe Facebook.
Argumentele aduse de Voicu:
- Experiența precedentă arată că partidele extremiste nu trec acest test. Mesajele acestora duc la o tracțiune a listelor, votanții având cunoștințe reduse despre persoanele de pe liste. Parlamentul recent ales este plin de exemple. Confruntarea unor candidați complet nepregătiți cu un număr limitat de alegători, competiție care impune contact direct, duce la eliminarea celor care nu transmit încrederea de a reprezenta această comunitate de cetățeni.
- Competiția internă în partide este categoric încurajată. Presupunând că vom avea 300 de parlamentari, partidele vor prezenta 300 de candidați care pleacă, exceptând colegiile cu anumite structuri etnice, cu șanse egale și vor avea tot interesul să aibă o cât mai bună comunicare și implicare cu cetățenii.
- Beneficiul pentru alegători este evident. Parlamentarii aleși pe liste au tendința ca în timpul mandatului să își consolideze exclusiv relația cu conducerea partidului, pentru a fi puși din nou pe liste, pe când parlamentarii aleși în colegii vor avea interesul de a se implica și de a participa la rezolvarea problemelor oamenilor ca unică rețetă de realegere.
T. S.