Fostul premier Mhai Tudose, europarlamentar PSD, a declarat, marți seara, într-o intervenție telefonică la România TV, că noile măsuri anunțate de premierul Nicolae Ciucă, precum scăderea TVA la energie și cele de sprijinire a IMM-urilor, sunt benefice, dar ar fi trebuit să fie adoptate de fostul guvern încă din septembrie. „Nu înțeleg pasivitatea față de companiile care au încălcat legea, eu sper că va urma și asta”, a completat Tudose.
„Aceste măsuri trebuiau luate de fostul guvern în septembrie. Măsurile sunt bune, dar trebuie puse în practică, transpuse în niște acte normative. Nu înțeleg pasivitatea față de companiile care au încălcat legea, eu sper că va urma și asta.
Iar o să zică cineva că am ceva cu ministrul Energiei, dar acolo trebuia să se întâmple niște lucruri mai demult. Eu cred că la prima ședința a coaliției, PSD va susține implementarea cu rapiditate a acestor măsuri. Eu cred că ministerele de profil trebuiau deja să vină cu proiectele de ordonanțe.
Ar trebui urgent un act normativ care să reglementeze aceste lucruri. Mai trebuie și un act normativ prin care cei care au plătit deja facturi umflate să își recupereze banii. Există o posibilitate ca sumele plătite în plus să se scadă din facturile viitoare. Într-o lume normală se întâmplă niște lucruri, dar într-o situație anormală lucrurile nu mai sunt normale.
Vorbim de niște companii care au avut o poziție de forță și trebuia să aibă și Guvernul o poziție de forță. Ar trebui că aceia care au umflat facturile să meargă la oameni la poartă să le dea banii înapoi.
Din păcate, trebuie să repet ce spuneam acum 6 luni, că aceste măsuri de compensare se referă la efect, dar cauza este deficitul de energie. Soluțiile propuse de ministerul de profil nu există. Criză nu a început ieri, PNL nu are portofoliul de ieri, deci… Toate aceste măsuri de compensare le ia statul, adică tot noi le suportăm”, a explicat Mihai Tudose în intervenția în emisiunea „Punctul Culminant”, moderată de Victor Ciutacu.
„Eu am niște întrebări. Ca să spargi un geam îți trebuie o secundă, ca să îl pui la loc îți ia o oră. Cineva a spart geamul, noi nu mai producem, lucrurile au scăpat de sub control. În zilele în care am produs curent cât a trebuit, tot scump a fost, pentru că au rămas cu prețurile sus. A doua măsură greșită a fost această liberalizare anul trecut, când știam ce vine. Nu ne-a presat UE, dar cineva trebuie să explice ce s-a întâmplat. Să îi ia la întrebări procurorii.
Dacă mâine găsiți parbrizul spart la mașină și nu a căzut un meteorit, se face o anchetă, nu? Acum măsurile anunțate de premier sunt bine primite, dar sunt tranzitorii și cu impact devastator la buget. E ca atunci când ai un cui în talpă și iei ceva să nu te mai doară, dar până la urmă trebuie scos și cuiul. Eu nu am auzit de măsuri pe termen lung până acum, că dacă auzeam le susțineam. Domnul Ciucă și acest guvern au o lună și jumătate. În 2020-2021 s-a produs nenorocirea, noi vorbim despre asta de cel puțin un an de zile. De ce a funcționat piața așa, ar trebui întrebat reglementatorul. La prețul cu care se găsește acum gaz de cumpărat, întreprinderile se duc în cap. Persoanele fizice nu au ce face, nu poți să iei tu gaz mai ieftin de la Gazprom, iei de la distribuitorul care îți bagă țeavă în casă, dar statul poate să intervină.
Situațiile excepționale nu se pot rezolva decât prin soluții excepționale. Nu există cadrul legal, îl creezi. Până la urmă, mai bine risc o amendă europeană, dar salvez țară.
Toată compensarea asta cu reducerea de TVA înseamnă bani pe care nu îi mai ia statul. Compensarea la facturi este din bani de la buget, deci noi pierdem pe mai multe părți. Nu există doar cetățenii și IMM-urile, ci și marile combinate, toți consumatorii sunt afectați.
Văd că premierul a ieșit azi cu primele soluții, din ce știu eu mai urmează și altele„, a completat Mihai Tudose.
Raluca Dan