Aflat în centrul unor discuții aprinse în interiorul PSD și al Coaliției de guvernare, premierul Mihai Tudose este acuzat de unii lideri social-democrați că nu comunică foarte des cu partidul care l-a propus și îl susține și că nici nu vine în Parlament la discutarea unor proiecte legislative importante.
Inclusiv liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la Parlament, că simte nevoia unor întâlniri mai dese cu premierul Mihai Tudose. „Acum că eu simt nevoia unor întâlniri mai dese cu primul ministru, în care se aflăm decizii pe care Guvernul le-a luat sau decizii care sunt în pregătire, este normal. În ultima perioadă, pot să spun că nu au abundat întâlnirile cu primul ministru, ca să ne dea această posibilitate. Avem loc și de o funcționare mai bună între partidele coaliției, între majoritate și Guvern”, a declarat Tăriceanu.
Multe voci din PSD susțin că Mihai Tudose și-a cosntruit o fortăreață în Guvern și nu mai comunică așa cum ar trebui cu partidul, la fel cum făcea și fostul premier Sorin Grindeanu.
Aceleași voci îi aduc aminte lui Mihai Tudose de ce a promis la momentul învestirii în funcția de premier și anume că va fi prezent la Parlament ori de câte ori e nevoie sau ori de câte ori va fi chemat pentru a discuta despre legi importante. În plus, a fost de acord cu dreptul PSD sau ALDE de a controla săptămânal, lunar sau de câte ori consideră necesar ritmul de implementare a programului de guvernare”. Până acum, unii lideri social-democrați consideră că premierul nu și-a respectat promisiunea.
Am fost propus in aceasta functie de catre presedintele Liviu Dragnea, acceptat de presedintele Klaus Iohannis si nu vreau sa insel increderea acordata”
Voi fi prezent în Parlament de câte ori va fi nevoie, de câte ori voi fi chemat sau de câte ori o lege importantă va necesita susţinere la cel mai înalt nivel guvernamental. Le voi cere, de asemenea, tuturor miniştrilor să facă acelaşi lucru, să participe la procesul de dezbatere, atât în plen, cât şi la comisie.
Cred, în egală măsură, că partidul care şi-a asumat guvernarea şi programul de guvernare, PSD, împreună cu partenerul său de coaliţie, ALDE, au dreptul la legitimitatea de a controla săptămânal, lunar sau de câte ori consideră necesar ritmul de implementare a programului de guvernare.
Să nu uităm că acest scop al guvernării nu este puterea în sine, ci folosirea ei în beneficiul oamenilor, o bunăstare stabilă, durabilă, pe termen lung, dar începând de mâine. De aceea, guvernul pe care vi-l prezint astăzi este obligat să existe doar pentru asta. Nu există, o spun încă o dată, o altă raţiune pentru care acest guvern este astăzi aici, iar dacă ar exista alta, nu aş fi eu astăzi aici
Mihai Tudose
discurs la învestire
Minutul 9 al înregistrării de mai jos
Valeriu Motoc