4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:47
No menu items!

Mihai Mălaimare, declarat incompatibil: „O să dau în judecată ANI” UPDATE

spot_img

Mihai Mălaimare, declarat incompatibil

Actorul Mihai Mălaimare a fost în incompatibilitate din decembrie 2008 până în ianuarie 2013, întrucât a fost atât membru titular al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), cât şi manager, respectiv director al Teatrului Masca din Bucureşti, a anunţat joi Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Potrivit unui comunicatul de presă remis de ANI, în perioada 15 decembrie 2008 – 11 ianuarie 2013, Mihai Adrian Mălaimare a fost, simultan, atât membru titular în CNA, funcţie de demnitate publică asimilată celei de secretar de stat, cât şi manager, respectiv director al Teatrului Masca din Bucureşti, funcţie de conducere specifică instituţiilor publice, încălcând astfel dispoziţiile articolului 12, alineatul 5 din Legea 504/2002 – Legea Audiovizualului, precum şi articolul 84, alineatul 1, litera c, şi articolul 84, alineatul 2 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

ANI a precizat că Mălaimare a fost numit, prin hotărâre a Parlamentului, membru titular în CNA pentru un mandat de şase ani, începând cu data de 4 noiembrie 2008, mandat pe care a început să-l exercite din 15 decembrie 2008, conform Deciziei CNA nr. 1119/2008.

Pe 11 ianuarie 2012, Mihai Mălaimare şi-a dat demisia din funcţia de membru al CNA, ca urmare a faptului că inspectorii de integritate au iniţiat o cercetare în ceea ce-l priveşte, cu suspiciunea de incompatibilitate între funcţia de membru al CNA şi cea de manager al Teatrului Masca din Capitală.

Pe de altă parte, potrivit ANI, în perioada 18 februarie 2008 – 5 martie 2009, Mihai Mălaimare a deţinut, în baza unor contracte de management încheiate cu Primăria Capitalei, funcţia de director al Teatrului Masca din Bucureşti, respectiv funcţia de manager începând din 5 martie 2009. Totodată, în perioada 18 ianuarie 2011 – 13 martie 2012, Mihai Mălaimare a asigurat conducerea interimară a Teatrului Masca.

Începând din 19 aprilie 2012, Mihai Mălaimare deţine şi funcţia de manager al Teatrului Masca, în baza Contractului de management nr. 20/19.04.2012, încheiat cu Primăria Capitalei. Teatrul Masca este o instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, a precizat ANI.

Potrivit dispoziţiilor articolului 84, alineatul 1, litera c şi alineatul 2 din Legea 161/2003, „funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu (?) funcţia de (?) director. Funcţia de secretar de stat (?) sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate (?)”, a mai arătat ANI.

Totodată, potrivit articolului 12, alineatul 5 din Legea Audiovizualului, „membrii Consiliului care, în momentul numirii, se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (2) – (4) au la dispoziţie un termen de cel mult trei luni pentru renunţarea la calitatea sau la acţiunile respective, perioadă în care nu au drept de vot în Cadrul Consiliului”.

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.

Mihai Mălaimare poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

ANI a mai precizat că Mihai Mălaimare a fost informat în 5 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013 despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare. La data de 24 ianuarie 2013, Mihai Mălaimare a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

UPDATE

„O să-i dau în judecată (pe inspectorii de integritate – n.r.), evident că o să-i dau în judecată, nu încape discuţie”, a declarat actorul care s-a declarat nemulțumit de faptul că a aflat din presă care sunt concluziile verificărilor Agenției Naționale de Integritate în cazul său. „Eu nu am primit această informaţie, aştept să o primesc. Firesc era ca eu să fiu informat primul, aşa scrie şi în lege de altminteri, dar se pare că instituţia asta nu are treabă cu legea proprie”, a spus Mihai Mălaimare.

R.D.