4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:09
No menu items!

Mihai Fifor la ministeriala NATO de la Bruxelles: „Ne dorim ca la summit-ul din iulie să avem pe agendă situația de la Marea Neagră”

spot_img

Prezent la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, Mihai Fifor a susținut importanţa implementării în totalitate a deciziilor adoptate în cadrul alianței, făcând referire în special la necesitatea unei abordări coerente, la nivel strategic, a prezenţei înaintate de pe întregul flanc estic, inclusiv în regiunea Mării Negre, din perspectiva planificării, instruirii, desfăşurării exerciţiilor, precum şi a exercitării actului de comandă.

„De la bun început, România a declarat cele puțin două obiective foarte importante pentru summit-ul NATO din această vară, din luna iulie. Cel dintâi s-a referit la posibilitatea ca situația de la Marea Neagră să fie tratată pe agenda summit-ului, pentru că, deși unele state membre ale Alianței nu consideră cu adevărat că Rusia reprezintă o amenințare cu adevărat la Marea Neagră, noi am încercat să demonstrăm, în toate aceste luni care au trecut de la începerea pregătirii summit-ului, că Rusia devine o prezență tot mai amenințătoare la Marea Neagră, prin întărirea capacității sale de luptă în Peninsula Crimeea. Și iată poate ne-a venit în sprijin – cu ghilimelele de rigoare – prin exercițiul pe care-l desfășoară în Peninsula Crimeea, unde are o desfășurare de forțe impresionantă, o desfășurare de forțe care nu mai are nimic de-a face cu o postură defensivă a Federației Ruse în Marea Neagră, ci mai degraba cu una ofensivă.

Am încercat să facem lobby pentru acest lucru atât în plan bilateral, prin vizite efectuate în țări partenere, dar și prin documente pe care am încercat să le prezentăm principalilor noștri aliați. Am avut un dialog constant în toată această perioadă cu partenerul strategi SUA și am beneficiat de sprijin foarte mare din partea membrilor NATO.

Ne dorim ca ceea ce ne-am propus noi să se realizeze și la summit să putem să avem acest lucru pe agenda summit-ului. Să vedem în ce formă va fi lucrul acesta realizat.„, a declarat Mihai Fifor, în conferința de presă susținută la finalul reuniunii. 

Miniștrii apărării din țările membre ale NATO au decis joi amplasarea noilor comandamente pentru Atlantic și pentru logistică și mobilitate militară la Norfolk (SUA), respectiv Ulm (Germania). În plus, țările aliate au decis să sporească măsurile pentru descurajare și apărare colectivă prin adoptarea Readiness Initiative, un plan prin intermediul căruia 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene și 30 de nave de luptă vor putea fi desfășurată, în caz de necesitate, în cel mult 30 de zile.

Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale precizau, vineri dimineața, într-un comunicat de presă că, în prima zi a reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles a constituit un prilej de evaluare a progresului înregistrat în procesul de adaptare a Alianţei la provocările complexe ale mediului actual de securitate, ca urmare a deciziilor Summit-urilor din Ţara Galilor şi Polonia.

„Deciziile adoptate de miniştrii Apărării reprezintă o etapă decisivă în pregătirea Summit-ului NATO din luna iulie, în vederea fundamentării unei apărări coerente a întregii Alianţe, de o manieră omnidirecţională. Acestea vizează realizarea unei posturi de descurajare şi apărare eficiente, coerente şi credibile pe baza adaptării Structurii de Comandă a NATO, consolidarea capacităţii de reacţie a forţelor ţinând cont de Iniţiativa de creştere a gradului de operativitate şi răspuns, întărirea posturii maritime, precum şi îmbunătăţirea abordării strategice a dimensiunii sudice a Alianţei”, se arată în comunicat.

Totodată, o importanţă deosebită a fost acordată întăririi graduale a posturii de apărare, ca rezultat al implementării unei game largi de măsuri de asigurare, de creştere a capacităţii operaţionale a Alianţei, precum şi de consolidare a profilului de descurajare prin intermediul prezenţei aliate înaintate şi a Forţei de Răspuns a NATO.

„În perspectiva Summit-ului din luna iulie, ministrul Mihai Fifor a evocat importanţa implementării în totalitate a deciziilor adoptate în cadrul aliat, făcând referire în special la necesitatea unei abordări coerente, la nivel strategic, a prezenţei înaintate de pe întregul flanc estic, inclusiv în regiunea Mării Negre, din perspectiva planificării, instruirii, desfăşurării exerciţiilor, precum şi a exercitării actului de comandă”, se precizează în comunicat.

De asemenea, un alt subiect al agendei a fost reprezentat de partajarea echitabilă a responsabilităţilor în cadrul NATO (burden-sharing), în termeni de cheltuieli pentru apărare, capabilităţi şi contribuţii la operaţiile şi misiunile Alianţei.

„Cu acest prilej, ministrul Fifor a evidenţiat contribuţiile semnificative ale României la efortul comun de menţinere a solidarităţii şi unităţii transatlantice, pe toate cele trei paliere de efort”, menţionează sursa citată.

În cadrul reuniunii, în contextul proiectării stabilităţii – o altă dimensiune majoră în procesul de adaptare a Alianţei, ministrul român al Apărării a evocat necesitatea utilizării mecanismelor nou create, inclusiv pentru partenerii din Estul Europei şi Balcanii de Vest.

„De asemenea, pe timpul discuţiilor referitoare la eforturile NATO de creştere a capacităţilor de apărare şi de instruire a Forţelor de Securitate Irakiene, ministrul român a evidenţiat importanţa sprijinului subsumat proiectării stabilităţii, pe care Alianţa îl poate acorda, şi a exprimat încrederea că acest obiectiv va fi implementat în urma unei decizii favorabile, cu ocazia Summit-ul NATO din 11 – 12 iulie”, potrivit aceluiaşi comunicat.

În marja ministerialei de la Bruxelles Fifor a participat la reuniunea miniştrilor Apărării din statele contributoare la Conceptul Naţiunii Cadru (Framework Nation Concept), prezidată de omologul din Germania, Ursula von der Leyen.

„În context, ministrul Apărării a reconfirmat angajamentul României pentru dezvoltarea de capabilităţi militare necesare Alianţei pentru conducerea misiunilor şi operaţiilor NATO şi a exprimat importanţa asigurării interoperabilităţii forţelor aliate”, se mai arată în comunicat.