1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:48
No menu items!

Migranții din Lesbos, întâmpinați cu gaze lacrimogene de poliția greacă, după incendiul care a mistuit tabăra Moria

spot_img

Poliția greacă a tras gaze lacrimogene pentru a dispersa sâmbătă un grup de migranți care protestează pe insula Lesbos, la patru zile după ce incendiile violente au transformat în cenușă tabăra de refugiați Moria, transmite Reuters.

Tensiunea a izbucnit în timp ce sute de migranți care scandau „Libertate” au mărșăluit pe un drum care duce în portul Mitilene, pe care poliția l-a blocat în timp ce în apropiere se înființează o nouă așezare temporară a corturilor.

Peste 12.000 de oameni, majoritatea din Africa și Afganistan, au dormit în câmp de când flăcările au străbătut tabăra cunoscută pentru supraaglomerarea sa, de la Moria, la începutul acestei săptămâni. Unii rezidenți aveau COVID-19, ceea ce a sporit temerile că focarul se poate răspândi.

Sâmbătă, sub un soare fierbinte, sute de migranți, mulți scandând „Libertate” și „Fără tabără”, s-au adunat în timp ce buldozerele deschideau terenul pentru pregătirea corturilor.

Unii purtau semne scrise de mână care purtau mesaje, inclusiv „Nu vrem să mergem din nou într-un iad ca Moria” și „Ne puteți auzi doamna Merkel?” într-un apel către cancelarul german.

Poliția a tras cu de gaze lacrimogene când unii dintre protestatari au încercat să meargă pe un drum care ducea la portul insulei Mytilene, pe care poliția îl blocase în timp ce lucrările la noua așezare a cortului continuau în apropiere.

Confruntarea a durat puțin.

Incendiul din tabără, care adăpostea de patru ori mai mulți migranți decât capacitatea sa, a readus lumina reflectoarelor asupra crizei migraționale cu care se confruntă Uniunea Europeană, care s-a străduit să găsească un răspuns care să depășească soluțiile temporare.

Autoritățile elene au refuzat orice transfer în masă în largul insulei, situată la câțiva kilometri de coasta Turciei, în ciuda ostilității crescânde din partea localnicilor supărați după ani de criză.

Însă oficialii au declarat că sunt hotărâți să ofere adăpost și salubritate corespunzătoare și să prevină o catastrofă umanitară.

„Începând de astăzi, solicitanții de azil vor începe să intre în corturi, în condiții de siguranță”, a declarat ministrul migrației, Notis Mitarachi, reporterilor, la fața locului.

Necesitatea de a controla situația a fost urgentată din cauză că autoritățile au pierdut urma a 35 de rezidenți ai taberei care au avut teste pozitive pentru coronavirus.

Autoritățile sanitare au promis că vor efectua teste rapide la intrarea în noua tabără, cu o unitate de carantină gata pentru oricine va fi depistat.

Totuși, condițiile insalubre suportate de foștii locuitori din Moria pe câmpurile și străzile din Lesbos au provocat o alarmă profundă.

„Aceasta este o bombă de sănătate. Acești oameni nici măcar nu au avut acces la apă în toate aceste zile, nici măcar nu se pot spăla pe mâini ”, a declarat pentru televiziunea Skai Matina Pagoni, președinta sindicatului medicilor din Atena și spitalul Pireu.