-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:57
No menu items!

Migrația politică anulează rezultatul alegerilor

spot_img

Numărul de parlamentari care au migrat politic s-a dublat de la un mandat la altul, din anul 2000 până în prezent, potrivit unui raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP) privind activitatea parlamentarilor în mandatul 2008-2012, lansat vineri.

Potrivit IPP, parlamentarii migrează atât din tabăra opoziţiei către putere, dar şi de la putere spre opoziţie.
În perioada 2000-2004, migrația a afectat două partide. Principalul partid care a pierdut parlamentari în acel mandat a fost PD (peste 20% dintre parlamentari), în timp ce PSD a fost principalul câştigător de parlamentari. Un alt partid afectat de fenomenul migraţiei a fost PRM care a pierdut tot  în acea perioadă, 16 parlamentari.

Ulterior, se mai spune în raportul IPP, fenomenul s-a amplificat. În legislatura 2004-2008, cel mai afectat partid a fost PSD, de la care au plecat 18 parlamentari. Un alt partid afectat de migraţie a fost PNL, ca urmare a scindării partidului, în anul 2007. PDL a fost partidul cel mai puţin afectat, aceasta fiind formaţiunea care a atras parlamentarii plecaţi de la PSD.

În mandatul 2008-2012 s-au înregistrat peste 120 de cazuri de migrație politică,   întrucât au fost situații în care acelaşi parlamentar a migrat de mai multe ori de la un partid la altul. Din acest punct de vedere, stabilitatea din Senat a fost mai puternic afectată decât la Camera Deputaţilor.
”’Astfel, din cei 471 de parlamentari aleşi în luna decembrie 2008, 59 de deputaţi şi 35 de senatori au schimbat cel puţin o dată grupul parlamentar, adică un procent critic de 20% dintre parlamentarii care sunt predispuşi să îşi schimbe partidul alături de care au candidat în alegeri”, se afirmă în raport.

Din cauza migraţiilor sau demisiilor, PSD a pierdut 39 de deputaţi şi 15 senatori, PDL 32 deputaţi şi 19 senatori, PNL 26 de deputaţi şi 16 senatori, iar UDMR doi deputaţi şi doi senatori. O altă urmare a fost aceea a înfiinţării unui nou grup parlamentar la nivelul celor două Camere ale Parlamentului – grupul progresist.

”Atâta timp cât toate partidele vor continua să beneficieze de pe urma migraţiei politice, aceasta nu se va stopa, cu atât mai mult cu cât în acest mandat parlamentar atât majoritatea PDL (la începutul acestui mandat), cât şi majoritatea USL (din sesiunea de primăvară 2012) au fost formate în urma fenomenului migraţiei politice”, se mai spune în raportul IPP.

Au existat mai mult inițiative de legiferare care își propuneau să pună capăt migrației politice. Anul trecut în iunie USL depunea un proiect de modificare a legii electorale care ridica pragul la 7%, susținea alegerea parlamentarilor prin vot uninominal și cerea interzicerea  migrației politice, însă această ultimă prevedere a fost înlăturată din textul proiectului. Ultima inițiativă de a condamna traseismul politic a fost în aprilie iar cei care susțineau pe-atunci necesitatea măsurilor împotriva migrației erau politicienii UNPR, partid format ca urmare a migrației politice.(S.S.)