Uniunea Europeană nu se va lăsa intimidată de posibile contramăsuri luate de Moscova împotriva intenţiei de a folosi veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în Europa pentru a înarma Ucraina, a afirmat vineri Charles Michel, preşedintele Consiliului European.
”Nu suntem intimidaţi de Rusia. Şi credem că este corect ca veniturile din acele active străine să fie folosite pentru Ucraina, întrucât aceasta este victima agresiunii lansate de Rusia”, a spus Michel în conferinţa de presă organizată după încheierea summitului UE desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles.
Acesta a adăugat că declaraţiile Rusiei legate de război arată importanţa construirii unei industrii a apărării a Uniunii Europene. ”’Trebuie să fim lucizi şi să le spunem cetăţenilor noştri din întreaga UE că, dacă vrem pace, securitate şi stabilitate, este extrem de important să ne îmbunătăţim capacităţile de apărare şi să construim o adevărată Uniune Europeană în domeniul apărării”, a afirmat Michel.
Una din concluziile Consiliului European desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles afirmă: ”Consiliul European a analizat progresele înregistrate cu privire la următorii paşi concreţi în sensul direcţionării veniturilor extraordinare provenite din activele blocate ale Rusiei în beneficiul Ucrainei, inclusiv posibilitatea de a finanţa sprijinul militar. Consiliul va duce mai departe lucrările referitoare la propunerile recente ale Înaltului Reprezentant şi ale Comisiei Europene”.
Kremlinul a denunţat vineri planul Uniunii Europene de a folosi active ruse blocate în vederea înarmării Ucrainei şi de a impune taxe cerealelor ruseşti, cu scopul de a priva Moscova de venituri prin care să-şi finanţeze ofensiva împotriva Ucrainei și a amenințat cu represalii.
”Dacă aceste decizii (cu privire la active) sunt puse în aplicare, ele vor avea consecinţe foarte grave asupra celor care le-au luat”, a ameninţat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Dobânda activelor rusești blocate în UE, în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro, reprezintă între 2,5 şi 3 miliarde de euro pe an, potrivit şefului diplomaţiei europene Josep Borrell. Unele bănci occidentale fac deja lobby împotriva propunerilor UE de redistribuire acestor sume, au declarat surse de top din industrie. Teama bancherilor este că această acțiune ar putea duce la litigii costisitoare, potrivit Reuters.
T. S.