Temperatura resimţită la sol poate depăşi 60 de grade Celsius, în anumite zone ale ţării existând valori care depăşesc limitele înregistrate de când se fac măsurători, au declarat vineri reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), citați de Mediafax.
„Cea mai mare este temperatura de la Băile Herculane, de 39,8 grade C, a fost cea mai ridicată temperatură înregistrată în luna august, de când se fac măsurători. Adică de 50 de ani. (…)La Codul Roşu precedent (emis în luna iulie – n.r.), am avut temperaturi de 42 de grade C. Acum, suntem abia la început, astăzi (vineri – n.r.) este prima zi de Cod Roşu, aşteptăm să vedem dacă finalizează cele 42 de grade. Cel mai probabil se vor realiza şi să fie mai multe situaţii decât au fost la celălalt val de căldură. Ce este clar: acest val de căldură se întinde pe o perioadă mai mare de zile şi pe o suprafaţă mai mare a ţării decât anteriorul”, a explicat meteorologul Andrei Meda, de la ANM.
Chiar dacă secialiștii AMN au calculat anumite valori, precum 36, 37 sau chiar 40 de grade C, Meda a precizat că, în oraşe, temperaturile pot creşte, în funcţie de locul unde ne aflăm, cu 5, 10, sau chiar cu 15 grade C.
Meteorologii au emis Cod roșu de caniculă pentru 12 judeţe din partea de vest a ţării, pentru restul regiunilor fiind în vigoare un Cod portocaliu. Atenţionările sunt valabile vineri şi sâmbătă, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 39 şi 42 grade C.
Astfel, potrivit ANM, vineri (4 august) şi sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade C. În zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade C, anunţă meteorologii.
În aceeaşi perioadă este în vigoare şi un Cod portocaliu de caniculă. În Moldova, Dobrogea, Muntenia şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade C, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.
Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice şi va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, în special în zonele de munte şi în jumătatea de nord a ţării, a mai anunțat ANM.
Este al doilea Cod roşu de caniculă emis de meteorologi pe parcursul acestei veri, primul fiind dat la începutul lunii iulie.
R.D.