4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:15
No menu items!

Mesajele lui Iohannis pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii

spot_img

Noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) s-a reunit, vineri, în prima ședință, urmând ca membrii forului să -și aleagă conducerea – președinte și vicepreședinte.

Noul CSM este format din judecătorii Simona Camelia Marcu și Mariana Ghena – Înalta Curte de Casație și Justiție, Lia Savonea – Curtea de Apel București, Nicoleta Margareta Țînț – Curtea de Apel Brașov, Andrea Annamaria Chiș – Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag – Tribunalul Neamț, Evelina Mirela Oprina – Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan – Judecătoria Timișoara și Mihai Bogdan Mateescu – Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Totodată, în CSM au fost aleși procurorii Codruț Olaru – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Cristian Mihai Ban – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Florin Deac- Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, Nicolae Andrei Solomon – Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Tatiana Toader – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București.

Potrivit art. 3 din Legea 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care nouă judecători și cinci procurori, aleși în adunările generale ale judecătorilor și procurorilor, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept: președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, ministrul justiției și procurorul general al României.

Membrii CSM sunt aleși pentru un mandat de șase ani, fără posibilitatea de a fi prelungit.

La ședința de constituire a CSM a fost invitat și președintele Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

„Când simțiți că presiunea devine mare, fiți demni, nu obedienți și cu toată politețea și fermitatea care se impune refuzați imixtiunea politicului în actul de justiție, doar așa vom putea să construim o Românie puternică, o Românie demnă, o democrație puternică printr-o justiție puternică”, a spus Iohannis.

Șeful statului a susținut că sistemul judiciar nu se poate izola, arătând că izolaționismul ar fi contraproductiv. „Un stat puternic este un stat cu instituții puternice, care colaborează, este ceea ce se numește colaborarea loială între instituțiile statului și mă aștept de la dvs să aveți o colaborare loială cu toate instituțiile și autoritățile statului. Un izolaționism ar fi contraproductiv, fiindcă dvs. – judecătorii, procurorii – nu sunteți doar persoanele care aplică legea și au grijă să fie respectată, ci sunteți repere morale. Judecătorii și procurorii sunt repere morale și atunci trebuie să conștientizați că opinia dvs este valoroasă. Este importantă pentru publicul general. Ar fi greșit, după părerea mea, să vă izolați și să nu comunicați cu celelalte instituții și să nu comunicați opinii care țin de independența justiției și de statul de drept. Spuneți aceste lucruri, spuneți-le cu voce tare”, a transmis Iohannis.

„Nu vă sfiiți, altfel ajungem în situații paradoxale când infractorii spun cu voce tare ce gândesc și cum vor să îndoaie statul de drept, iar cei care fac dreptate nu reacționează din modestie. Fiți mai vocali! Sunt politicieni care au impresia că dacă nu spuneți nimic înseamnă că nu s-a întâmplat nimic, sunt politicieni care au impresia că ce dacă au un dosar penal, sau sunt trimiși în judecată, sau sunt condamnați că ei de fapt sunt băieții buni, că au luat multe voturi, iar dvs să vă vedeți de treabă. Așa ceva nu accept!”, a mai adăugat președintele.

În opinia sa, sistemul judiciar nu trebuie să emane doar dreptate și jurisprudență, ci și moralitate, care trebuie spusă pentru a ajunge la destinatari.

„România a trăit diferite faze, în care s-a încercat, uneori aproape cu succes, supunerea justiției politicului. Asta ar fi o mare greșeală dacă s-ar repeta! Aici vorbim despre un contact sensibil cu implicații multiple între sistemul judiciar și sistemul politic. Politicienii, de regulă, încearcă să acapareze tot, așa funcționează un politician – vrea puterea. De cele mai multe ori, trebuie să recunoaștem că vrea puterea din motive legitime- este ales de oameni ca să exercite puterea -, doar la unii câteodată apare o nevoie excesivă de putere și atunci apare un pericol, iar dvs., în CSM, sunteți chemați să preveniți aceste imixtiuni”, a mai spus Iohannis.

„Nu pot să mă fac că nu văd că președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta este, ce numesc eu, circumstanțe îngrijorătoare”, a adăugat președintele.

Iohannis a afirmat că o lege a amnistiei și grațierii ar fi o catastrofă pentru democrația românească.

„Un astfel de demers, o lege a amnistiei și grațierii care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democrația românească, dl ministru (ministrul justiției – n.r.)”, a Klaus Iohannis. El a anunțat că se va opune unui astfel de demers.

„Dacă ar exista o astfel de inițiativă, eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale. Sper să nu fie cazul. Ca să reducem probabilitatea unui astfel de demers, am spus aceste lucruri în public, în fața dumneavoastră”, a mai afirmat Iohannis.

R.D.

foto: Agerpres