Deținătorii portofoliilor din domenii vitale din Cabinetul Orban au prezentat, joi, în ședința de Guvern, stadiul proiectelor în derulare și măsurile pe care le-au luat pentru susținerea economiei în condiții de criză provocată de pandemia COVID. Dincolo de înșiruirea stereotipă de măsuri, unul dintre miniștri a atras atenția cu o expresie oarecum încurajatoare și în egală măsură realistă și optimistă – „mai devreme sau mai târziu criza se va termina”.
În tot noianul de măsuri comunicate de miniștri, rând pe rând, o expresie a putut atrage atenția prin realismul și optimismul de care ar trebui să dăm dovadă toți. „Mai devreme sau mai târziu această criză se va termina”. N-a spus-o ministrul finanțelor sau ministrul economiei. Nici reprezentantul Ministerului Sănătății. A spus-o ministrul transporturilor, Lucian Bode, care a subliniat că toate proiectele în care este angrenată România trebuie să fie susținute în ritm accelerat. Pentru că această criză va lua sfârșit până la urmă, astfel c nu trebuie să abandonăm totul acum. În context, el i-a spus premierului Ludovic Orban că statul își achită obligațiile financiare asumate în contractele pentru lucrările de infrastructură. De aici ideea că trebuie să continuăm lucrările, atâta vreme cât sunt bani alocați.
Acest îndemn le-a fost adresat și constructorilor pe care ministrul i-a convocat, joi, în videoconferință pentru a verifica stadiul lucrărilor și asigurarea condițiilor de siguranță sanitară a tuturor lucrătorilor din șantiere.
Bode s-a asigurat că sunt menșinute termenele asumate prin contracte, în ciuda contextului actual determinat de criza generată de noul coronavirus COVID-19.
Constructorii, la rândul lor, i-au expus anumite aspecte administrative referitoare la procedurile de avizare, exproprieri și relocarea unor utilități aflate pe traseul obiectivelor de infrastructură.
În ciuda problemelor economice pe care le întâmpină inclusiv constructorii, Bode a dat asigurări că se va putea trece cu bine această perioadă grea. „Mai devreme sau mai târziu această criză se va termina”, a spus Bode precizând că accelerarea marilor proiecte de infrastructură va ajuta România să recupereze rapid decalajele acumulate.
Emanuel Stan