-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:17
No menu items!

Mesaj al autorităților europene pentru Elon Musk, după preluarea Twitter: „În Europa va zbura după regulile noastre”

spot_img

Comisarul UE pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, i-a transmis un avertisment lui Elon Musk, cu privire la preluarea de 44 de miliarde de dolari a Twitter. Comisarul  i-a spus miliardarului că va trebui să joace după reguli, în urma unui tweet al lui Musk potrivit căruia ”Pasărea a fost eliberată”. Elon Musk a mai scris, în schimb, pe Twitter că va fi format un consiliu pentru moderarea conţinutului.

După un tweet criptic al lui Musk care sugerează că a încheiat achiziţia Twitter, Breton l-a avertizat pe Musk că va trebui să respecte noile reglementări digitale ale blocului, potrivit CNBC, citat de News.ro.

„Pasărea a fost eliberată”, a scris Musk pe Twitter.

Ca răspuns, Breton l-a citat pe Twitter pe Musk spunând: „În Europa, pasărea va zbura după regulile noastre”.

Elon Musk a mai scris vineri pe platforma de socializare că Twitter va forma un consiliu pentru moderarea conţintului, ”cu puncte de vedere foarte diverse”, potrivit Reuters.

Miliardarul a precizat că nu vor fi luate decizii majore referitoare la conţinut sau reactivări de conturi înainte de reunirea acestui consiliu.

Deşi nu a fost confirmat oficial, un purtător de cuvânt al platformei pentru criptomonede Binance, care i-a oferit finanţare lui Musk prin capitaluri proprii pentru preluarea Twitter, a declarat vineri că tranzacţia a fost finalizată.

Musk, unul dintre cei mai populari utilizatori ai Twitter, este cunoscut pentru că a postat pe Twitter orice, de la anunţuri despre Tesla şi celelalte companii ale sale, până la meme şi atacuri la adresa criticilor săi.

CEO-ul Tesla şi SpaceX s-a autodenumit anterior „un absolutist al libertăţii de exprimare” şi spune că doreşte să reformeze Twitter ca „o piaţă digitală a oraşului”, cu mai puţine restricţii cu privire la ceea ce pot spune utilizatorii.

Acest lucru va avea ramificaţii asupra modului în care conţinutul este moderat pe Twitter, o preocupare esenţială pentru autorităţile de reglementare care doresc să frâneze giganţii digitali în privinţa răspândirii discursului instigator la ură şi a dezinformarii online.

Conform Legii privind serviciile digitale recent aprobată de Uniunea Europeană, marile companii de tehnologie vor trebui să aibă sisteme solide de moderare a conţinutului pentru a se asigura că pot elimina rapid materialele ilegale, cum ar fi discursurile instigatoare la ură, incitarea la terorism şi abuzul sexual asupra copiilor.

La rândul său, Musk a spus că nu va permite conţinut ilegal pe platformă.

Se preconizează că regulile UE vor intra în vigoare până în 2024.

Companiile pot fi amendate cu până la 6% din veniturile anuale globale pentru încălcări ale legislaţiei.

Guy Verhofstadt, un membru al Parlamentului European, a declarat vineri că „nevoia de reguli şi responsabilitate este mai mare ca niciodată”.

„Aşadar, un om, @elonmusk, deţine acum cea mai mare dezbatere din lume… Auto-reglementarea în reţelele sociale nu a funcţionat niciodată… chiar şi cu personaje mai mici decât el”, a spus el într-un tweet.

Breton, fost CEO al companiei franceze de consultanţă IT Atos, este văzut ca un arhitect cheie al reformelor digitale ale Uniunii Europene. Alături de Digital Markets Act, care urmăreşte să reducă dominaţia giganţilor internetului, Digital Services Act face parte dintr-un plan îndrăzneţ al blocului de a reglementa Big Tech.

În mai, Musk şi Breton s-au întâlnit în persoană, iar Musk a spus la acea vreme că Legea Serviciilor Digitale era „exact aliniată cu gândirea mea”.

Însă autorităţile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt îngrijorate că Musk ar putea, de exemplu, să-i permită fostului preşedinte Donald Trump să revină pe platformă.

Musk, care a spus anterior că va anula interdicţia asupra contului lui Trump, intenţionează să renunţe la interdicţiile pe viaţă pentru utilizatorii de Twitter, potrivit Bloomberg.

R. Dan