Cancelarul german și președintele francez au purtat discuții cu Vladimir Putin, la Kremlin
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, sâmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, după discuțiile avute la Kremlin cu președintele rus Vladimir Putin, că perspectiva asupra păcii în Ucraina este „incertă”. La același eveniment, șeful trupelor NATO din Europa a precizat că nu exclude intervenția militară în Ucraina.
Angela Merkel a declarat că nu este sigură dacă discuţiile lor au avut succes, dar că a meritat să încerce. Ea a apărat caracterul „inviolabil” al graniţelor Europei. Rusia a dovedit lipsă de respect pentru pace şi integritate teritorială, iar acţiunile Moscovei în Ucraina contravin angajamentelor asumate, a spus cancelarul german. Modificarea graniţelor prin forţă este contrară păcii şi securităţii şi riscă să ducă la escaladarea tensiunilor, a precizat Merkel.
„Vrem să conturăm securitatea împreună cu Rusia, nu împotriva ei”, a subliniat ea, avertizând însă că nu va încheia un acord cu Moscova care să excludă liderii ucraineni. Soluţia trebuie să fie în conformitate cu acordul de la Minsk, a mai spus Merkel.
Preşedintele francez, Francois Hollande, a spus că planul negociat în prezent prevede o zonă demilitarizată de 50-70 de kilometri şi o autonomie extinsă în regiuni din estul Ucrainei. „Dacă nu reuşim să găsim nu doar un compromis, ci un acord de pace durabil, ştim perfect scenariul care va urma. Acesta are un nume, este război”, a declarat Hollande.
Comandantul trupelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove, a declarat sâmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, că nu exclude opţiunea militară pentru instaurarea păcii în estul Ucrainei, relatează agenţia Sputnik în pagina electronică. El a precizat însă că nu se pune problema ca Alianţa Nord-Atlantică să lanseze o operaţiune terestră în zona de conflict.
Emanuel Stan