4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:15
No menu items!

Merkel şi Putin negociază ÎN SECRET un plan care să pună capăt crizei din Ucraina

spot_img

Planul de pace, la care lucrează Merkel şi Putin vizează stabilizarea granițelor Ucrainei și asigurarea unei creșteri economice puternice a acestei țări, în dificultate financiară

putinmerkel

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin negociază în secret un plan privind soluţionarea paşnică a crizei din Ucraina, prin care, în schimbul suveranităţiii Crimeei, să fie acordate garanţii în domeniul securităţii energetice şi comerţului, scrie în ediția sa de joi ziarul The Independent.

Acest plan de pace, la care lucrează Merkel şi Putin vizează stabilizarea granițelor Ucrainei și asigurarea unei creșteri economice puternice a acestei țări, în dificultate financiară, în special printr-un nou acord energetic privind asigurarea aprovizionării ei cu gaze, conform publicației britanice.

Cel mai controversat lucru constă în faptul că, în cazul în care planul lui Merkel va fi acceptat de către ruşi, comunitatea internaţională va fi nevoită să recunoască independenţa Crimeei şi anexarea ei de către Rusia, un pas pe care unii membrii ai ONU l-ar putea cu greu înghiți.

Potrivit ziarului, surse apropiate acestor negocieri secrete afirmă că prima parte a planului, cu privire la stabilizare, cere Rusiei să-şi retragă sprijinul financiar şi militar acordat diverselor grupări separatiste care operează în estul Ucrainei. În cadrul unui eventual acord, această regiune ar urma să primească anumite puteri descentralizate.

În același timp, președintele ucrainean ar trebui să fie de acord să nu facă demersuri în vederea aderării țării sale la NATO.

În schimb, președintele Putin nu va căuta să blocheze sau să interfereze relațiile comerciale ale Ucrainei cu Uniunea Europeană în virtutea Acordului de asociere și de liber schimb semnat în urmă cu câteva săptămâni.

În conformitate cu acest plan secret, Ucrainei ar putea să-i fie oferit un nou acord pe termen lung cu Gazprom privind aprovizionarea cu gaze și stabilirea prețurilor la hidrocarburi.

În prezent, contractul de furnizare a gazelor între Rusia și Ucraina nu mai funcționează. Livrările de gaze naturale în Ucraina sunt la un nivel scăzut și există riscul ca stocurile de gaze să se epuizeze încă înainte de venirea iernii, ceea ce ar însemna un colaps economic și social pentru această țară.

Ca parte a acordului, Rusia va compensa Ucraina cu un pachet financiar de un miliard de dolari pentru pierderea chiriei achitată de Moscova pentru flota sa în portul Sevastopol din Crimeea înainte ca peninsula să voteze pentru independență în luna martie.

C.A.