Sărbătorile de iarnă aduc schimbari în privința meniurilor pentru deținuții din penitenciarele din România.
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) are stabilite meniuri speciale pentru persoane încarcerate în unitățile penitenciare din țară în prima zi de Crăciun. Și străinii care vor petrece sărbătorile de iarnă în centrele de cazare în așteptarea aprobării cererii de azil sau cei care sunt custodiați – gestionate de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) – au ocazia să simtă atmosfera festivă, potrivit Biz Brașov.
Astfel că, deținuții vor putea avea parte de o masă diferită în această zi, prețul pentru mâncarea din ziua de 25 decembrie crescând ușor. Dacă în mod obișnuit norma de hrană pentru persoanele private de libertate se încadrează între 2,96 și 3,11 lei/zi, exclusiv TVA, pentru Crăciun alocarea financiară maximă a normei este de de 5,50 lei/zi/persoană, exclusiv TVA.
Potrivit oficialilor ANP, există câteva preparate tradiționale care ar putea ajunge pe masa festivă în prima zi de Crăciun, în măsura în care regimul alimentar și/sau religia o permit:
Mic dejun:
Ceai, pâine, brânză, pate de porc/pasăre, tobă (în funcție de regim alimentar și religie).
Prânz:
Felul I: Ciorbă de porc / pui / vită (în funcție de regim alimentar și religie);Felul II: Sarmale / Varză „à la Cluj”, cozonac, apă minerală;
Cină:
Piure de cartofi, friptură de porc / pui (la cuptor), salată, fructe (în funcție de regim alimentar și religie).
Adina Bucur Silav