4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:09
No menu items!

Membrii societății civile și judecătorii din CSM condamnă protocoalele. Secția de procurori încă analizează

spot_img

Cei doi reprezentanți ai societății civile în Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Alistar și Romeu Chelariu, împărtășesc, în integralitate, atât Declaraţia reprezentanţilor legali ai curţilor de apel din România, adoptată la întâlnirea de lucru care a avut loc în perioada 27-28 septembrie 2018 în municipiul Suceava, cât şi Hotărârea din 4 octombrie 2018 a Secţiei pentru judecători care condamnă cu fermitate existenţa şi efectele protocoalelor încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Prin normă juridică de natură constituţională, în activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Or, aceste protocoale au la bază acte normative nelegitime şi nepublice emise de entităţi juridice care nu pot şi nu trebuie să legifereze în aria de competenţă a Autorităţii judecătoreşti, constituind un mecanism strict secret, ascuns opiniei publice.

În acest context, subliniem că prin conținutul lor protocoalele secrete reglementau modalități fie de realizare a procedurilor, fie de organizare a activității, materii ce se reglementează strict prin lege sau norme secundare emise de Consiliul Superior al Magistraturii în aplicarea legii.

De aceea, afirmăm din nou că Justiţia se înfăptuieşte întotdeauna în numele legii, de judecători  independenţi, care se supun numai legii şi nu unor instrumente juridice abuzive care adaugă și completează ocult legea, clasificate ca fiind strict secrete şi nedestinate publicităţii.

Totodată dezavuăm încălcarea gravă a obligațiilor de rezervă a magistraților care în chip nepermis au interferat cu cereri aflate pe rolul instanțelor exprimând “opinii în alb” cu privire la dezlegările pe care le văd, în condițiile în care atât instanțele de contencios cât și cele penale au pe rol asemenea petituri. Aceste manifestări neconforme cu rigorile statutului magistraților trebuie analizate și sub aspectul încălcării independenței judecătorilor prin intermediul unor mijloace de presiune in forma unor „opinii profesionale” sau „certificate în alb” date protocoalelor secrete din justiție.

Declarația reprezentanților societății civile și cea a Secției de judecători în timp ce Secția de procurori încă analizează dacă protocoalele au afectat independența justiției.

Andrei Tudor