-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:01
No menu items!

„Megadatele”, noul instrument de luptă contra unor maladii precum Ebola

spot_img

O adunare rapidă a megadatelor ar permite autorităţilor din domeniul sănătăţii să implementeze anumite măsuri, fără să mai aştepte, acolo unde acestea sunt necesare

 mega date

Megadatele reprezintă un instrument eficient de luptă împotriva unor maladii precum Ebola, graţie unui algoritm conceput de o companie americană, care monitorizează informaţiile apărute pe reţelele de socializare, în buletinele de ştiri şi în alte baze de date, informează AFP.

Cu nouă zile înainte ca propagarea Ebola să fie declarată oficial o epidemie, un grup de cercetători şi specialişti în informatică din Boston remarcaseră deja răspândirea virusului febrei hemoragice în Guineea.

Monitorizând reţelele de socializare, buletinele de ştiri locale şi alte baze de date, algoritmul dezvoltat de compania HealthMap a detectat foarte repede această propagare a virusului în Africa de Vest.

Agenţiile oficiale au tendinţa de a fi mai prudente înainte de a face anunţuri şi, din acest motiv, comunicarea către public este uneori deficitară. Considerăm că este rolul nostru să găsim acest tip de informaţii mai repede, chiar dacă ele nu sunt întotdeauna validate prin anunţuri oficiale

Clarck Freifeld,

cofondator al HealthMap în 2006, cercetător la Boston Children Hospital

Este imposibil de ştiut dacă o detectare timpurie a epidemiei ar fi permis un control mai bun asupra propagării ei, însă numeroşi oameni de ştiinţă consideră că o abordare bazată pe „megadate” ar putea fi utilă pentru restrângerea epidemiei.

Dacă acest lucru se va dovedi adevărat, atunci megadatele, care permit publicitarilor să vizeze anumite segmente de public, ar putea permite o combatere mai eficientă a unor maladii precum Ebola.

„Cred că megadatele au un potenţial important în ceea ce priveşte lupta de combatere nu doar a Ebola, ci şi a altor epidemii eventuale”, a declarat Marisa Eisenberg, epidemiolog la Universitatea Michigan, care a utilizat modele de date pentru a studia alte epidemii, precum aceea de holeră din Haiti.

Marisa Eisenberg afirmă că este posibil ca oamenii de ştiinţă să primească informaţii fiabile analizând mesaje de pe Twitter, datele unor companii aeriene, apelurile de urgenţă şi alte date disponibile din domeniul sănătăţii publice.

O adunare rapidă a megadatelor ar permite autorităţilor din domeniul sănătăţii să implementeze anumite măsuri, fără să mai aştepte, acolo unde acestea sunt necesare.

Compania HealthMap analizează date în 15 limbi şi a monitorizat anterior virusul gripei H1N1.