4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:47
No menu items!

Medicul care a montat peste 200 de dispozitive cardiace luate de la cadavre a fost arestat. Sistemul medical românesc, desființat în presa internațională

spot_img

Medicul cardiolog Dan Tesloianu din cadrul Spitalului ”Sfântul Spiridon” din Iaşi, care era reţinut în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la pacienţi decedaţi și acuzat că a montat peste 200 de astfel de dispozitive în ultimii ani, a fost arestat preventiv, sâmbătă. Între timp, scandalul legat de spitalele din Iași și Brașov a ajuns și în presa internațională, mai multe publicații și agenții de presă de prestigiu, între care Reuters, The Guardian, Independent și Jerusalem Post, publicând articole în care pun la zid sistemul medical românesc. 

Procurorii, despre medicul Tesloianu 

Medicul cardiolog Dan Tesloianu din cadrul Spitalului ”Sfântul Spiridon” din Iaşi a fost arestat, sâmbătă, pentru 30 de zile, decizia fiind luată de către magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Parchetul General a anunţat, sâmbătă, reţinerea medicului din Iaşi, în dosarul dispozitivelor medicale montate fără respectarea legislaţiei. Astfel, medicul este acuzat că, încă din 2017, a montat cel puţin 238 de astfel de dispozitive, unele fiind prelevate de la persoane decedate, altele fără a li se cunoaşte provenienţa, deşi acest lucru este interzis de lege. De asemenea, procurorii afirmă că unele operaţii nu erau necesare, dar medicul a oferit pacienţilor săi medicaţie care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă, astfel, la operaţie.

”Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană fizică având calitatea de medic la un spital din municipiul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente şi luare de mită. Faţă de inculpat s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore şi s-a formulat propunere de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile, care a fost înaintată spre soluţionare Tribunalului Bucureşti”, a transmis, sâmbătă, Parchetul General.

Medicul vizat este Dan Tesloianu de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

”Suspectul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la  reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora”, au mai transmis procurorii.

Potrivit acestora, din probele administrate în cauză până în prezent, ”a rezultat că suspectul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor”.

”Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare. O mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică”, au mai precizat procurorii.

De asemenea, procurorii precizează că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de cinci medici din Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, precum şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de alte patru persoane fizice, având calitatea de pacienţi ai unui spital din municipiul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

”Faţă de unul dintre suspecţii medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profedia de medic. În situaţia de fapt reţinută de procurori se consemnează că cei cinci suspecţi medici, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate unor pacienţi, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activităţile prestate.  În ceea ce îi priveşte pe cei patru suspecţi pacienţi, s-a reţinut că aceştia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite”, au mai precizat procurorii.

Reuters: ”Sistemul de sănătate din România, unul dintre cele mai puțin dezvoltate din cadrul Uniunii Europene, a fost afectat de corupție, ineficiență și management politizat”

Cât despre articolele publicate în presa internațională, agenția Reuters, de exemplu, titrează că ”sistemul de sănătate din România, unul dintre cele mai puțin dezvoltate din cadrul Uniunii Europene, a fost afectat de corupție, ineficiență și management politizat”, dar și că ”statul a construit un singur spital în ultimele trei decenii, cheltuiește cel mai puțin pentru sănătate din UE, iar zeci de mii de medici și asistente au emigrat”.

”Unul dintre cei cinci medici, care lucra la un spital din Iași, oraș din estul României, a fost plasat în arest preventiv până la finalizarea anchetei, fiind acuzat de abuz de putere și luare de mită, au precizat procurorii într-un comunicat. Aceștia au declarat că medicul anonim a supravegheat o rețea de alți patru medici care i-au furnizat implanturi cardiace extrase de la pacienți decedați, fără aprobarea prealabilă a acestora sau a familiilor lor”, notează și The Guardian.

Publicația britanică vorbește și despre informațiile transmise de procurori, conform cărora medicul Dan Tesloianu a efectuat 238 de intervenții chirurgicale pe parcursul a șapte ani, începând din 2017, folosind ilegal implanturi extrase de la pacienți morți sau de proveniență necunoscută și punându-și pacienții în pericol de complicații grave sau de deces, conform comunicatului parchetului.

Publicația Independent relatează despre ancheta procurorilor din România care suspectează cinci medici că au reutilizat sute de implanturi medicale extrase de la pacienți morți și amintește de corupția din sistemul medical românesc, criza cadrelor medicale și neputința statului român de a reforma și moderniza sistemul medical de stat.

Și Jerusalem Post vorbește despre sistemul medical slab dezvoltat din România, conducerile politizate ale instituțiilor medicale, dar și despre incapacitatea statului român de a construi spitale după Revoluția din 1989, ori despre bugetele subfinanțate alocate sistemului medical de stat.

R. Dan