13 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 12:49
No menu items!

Medicii se plâng de lipsa echipamentelor de protecție și a testelor pentru COVID-19. Ministerul Sănătății și Ministerul de Externe au declanșat achizițiile directe, afirmă un secretar de stat

spot_img

Nelu Tătaru, secretar de stat în ministerul Sănătății, susține că se vor face noi achiziții în domeniul sănătății și că speră ca să existe „tot necesarul” până la sfârșitul acestei săptămâni, „ca să avem stocurile rezonabile”.

Întrebat dacă toate spitalele au stocurile asigurate, în contextul în care mulți medici se plâng că nu au materiale sanitare și nici echipamente de protecție, secretarul de stat în ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, la DIGI 24, că la la centrul de comandă de la Ministerul Sănătății se vede, în timp real stocul la fiecare dintre spitalele județene sau de boli infecțioase, precum și la nivelul DSP-urilor.

 

„Odată cu instituirea stării de urgență ne dă posibilitatea ca aceste stocuri să fie reîncărcate, pentru că nu mai avem acea perioadă lungă de 45 de zile pentru a putea face achiziții. Putem face achiziții directe, iar atât la nivelul MAE, cât și la nivelul MS se derulează în acest moment achiziții directe de materiale și echipament”, a mai spus Tătaru.

Potrivit secretarului de stat în MS, odată semnat decretul privind starea de urgență, nu va fi cazul limitării unor drepturi civile în situația în care este România.

„Constituțional, starea de urgență poate merge până la limitarea unor drepturi civile, dar nu este cazul. În acest moment, pe noi ne ajută la achiziția de medicamente, la achiziția de aparatură, la achiziția de materiale sanitare, ne ajută la a face acele proceduri de angajare fără a mai respecta acele termene. Ne ajută efectiv la a lua niște măsuri sanitare de dezinfecție în locuri în care nu aveam acces până acum, precum și la a limita accesul în zonele aglomerate, pentru a nu avea acea apropiere socială”, a mai spus secretarul de stat.

Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical din România, o organizație non-profit înființată în 2015, de peste 3.000 de medici şi membrii ai societăţii civile din toată ţara, a făcut, duminică, apel la autorități să pregătească sistemul sanitar pentru efortul uriaș la care va fi supus.

1) Asigurati fonduri suplimentare nelimitate pentru sistemul medical – spitale, ambulante, cabinete de familie – pe perioada crizei.

2) Asigurati masti si costume de protectie pentru tot personalul medical.

3) Angajarea in regim de urgenta de personal medical calificat, alocarea de fonduri pentru spitale sa isi suplimenteze schema de personal, identificarea de spatii de cazare pentru medicii din afara localitatii, hoteluri etc.

4) Pregatirea spitalelor existente. Identificarea de spatii de expansiune si pregatirea lor pentru gazduirea de pacienti – policlinici si alte stabilimente medicale in primul rand.

5) Construirea urgenta de spitale temporare langa spitalele permanente pentru a trata bolnavii cu forme usoare de corona virus.

6) Achizitia in regim de urgenta de echipamente medicale, cumpararea tuturor stocurilor distribuitorilor din Romania si tot ce se mai poate aduce din strainatate – ventilatoare, paturi, substante, piese de schimb, materiale de uz curent, consumabile etc.

7) Trimiterea de epidemiologi de catre Ministerul Sanatatii in fiecare spital care sa preia temporar managementul si sa le organizeze pentru confruntarea cu COVID-19.

În postarea on-line, reprezentanții Alianței susțin că trebuie achiziționate urgent sute de mii de teste și organizate locuri de testare din mașină și la domiciliile tuturor persoanelor răcite, testarea actuală fiind insuficientă pentru a identifica focarele la un moment de început. ”Nu mai este timp de pierdut, o epidemie masivă poate începe oricând, acționați în regim de urgență maximă altfel Romania riscă să se confrunte cu un dezastru umanitar”, se încheie comunicarea care a strâns peste o mie de aprecieri și distribuiri.