1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:42
No menu items!

Medicii cercetează dacă COVID-19 cauzează diabet

spot_img

O nouă ipoteză este verificată de medici, după un număr în creștere a cazurilor noi de diabet inregistrate după aparenta vindecare de COVID-19 a unor pacienți din SUA și Marea Britanie, relatează Reuters. Unii experți sunt convinși că COVID-19 poate declanșa apariția diabetului – chiar și la unii adulți și copii care nu au factorii de risc tradiționali.

Mario Buelna, un tată sănătos de 28 de ani, a făcut febră și a început să aibă probleme cu respirația în iunie. Curând a dat rezultate pozitive la COVID-19.

Săptămâni mai târziu, după ceea ce părea a fi o recuperare, s-a simțit slăbit și a început să vomite. La 3 dimineața, 1 august, a ieșit pe podeaua casei sale din Mesa, Arizona.

Paramedicii l-au dus de grabă la un spital din apropiere, unde medicii l-au pus în terapie intensivă după ce l-au salvat de la comă. I-au spus că ar fi putut să moară. Diagnosticul lor – diabetul de tip 1 – l-a uimit și l-a speriat. Nu avea antecedente de boală.

„COVID a declanșat-o”, afirmă Buelna că i-au spus medicii.

A fost deja bine documentat faptul că persoanele cu diabet se confruntă cu riscuri mult mai mari de boli grave sau deces dacă contractă COVID-19. În iulie, oficialii din domeniul sănătății din SUA au descoperit că aproape 40% dintre persoanele care au murit cu COVID-19 aveau diabet. Acum, cazuri precum cele ale lui Buelna sugerează că legătura dintre boli se desfășoară în ambele sensuri.

„COVID ar putea provoca diabetul de la zero”, a spus dr. Francesco Rubino, cercetător în diabet și președinte de chirurgie metabolică și bariatrică la King’s College din Londra.

Rubino conduce o echipă internațională care colectează cazuri de pacienți la nivel global pentru a dezlega unul dintre cele mai mari mistere ale pandemiei. Inițial, a spus el, mai mult de 300 de medici au depus cereri pentru a împărtăși cazurile pentru revizuire, număr pe care se așteaptă să-l crească pe măsură ce infecțiile revin.

„Aceste cazuri vin din toate colțurile lumii și din toate continentele”, a spus Rubino pentru Reuters.

În plus față de registrul global, Institutul Național al Sănătății din SUA finanțează cercetarea asupra modului în care coronavirusul poate provoca zaharuri ridicate în sânge și diabet.

În aceste situații, simptomele pot crește rapid și pot pune viața în pericol. Aceste cazuri pot dura luni de zile la suprafață după expunerea la COVID-19, astfel încât extinderea completă a problemei și ramificațiile pe termen lung ar putea să nu fie cunoscute până anul viitor. Sunt necesare cercetări mai intense pentru a demonstra definitiv, dincolo de dovezile anecdotice crescânde, că COVID-19 declanșează diabetul la scară largă.

„Avem acum mai multe întrebări decât răspunsuri”, a spus dr. Robert Eckel, președinte al  Asociației Americane a Diabetului. „Am putea avea de-a face cu o formă complet nouă de diabet.”

DIAGNOSTIC „ABSOLUT TERIFIANT”

Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar al organismului distruge în mod eronat celulele producătoare de insulină din pancreas, împiedicând reglarea nivelului de zahăr din sânge. Aproximativ 1,6 milioane de americani au această boală.

Diabetul de tip 2 este mai răspândit, afectând aproximativ 30 de milioane de americani. Acești pacienți încă produc insulină, dar în timp celulele lor devin rezistente la insulină, permițând creșterea glicemiei.

Cazurile de diabet de tip 1 au fost asociate anterior cu alte infecții virale, inclusiv gripa și coronavirusurile anterioare. Se știe că infecțiile pot stresa organismul și pot crește nivelul zahărului din sânge. Dar acest lucru tinde să se întâmple la persoanele predispuse la boală. Doar unii dintre ei dezvoltă în cele din urmă diabet, iar oamenii de știință încă nu înțeleg pe deplin de ce.

Anul acesta, medicii văd, de asemenea, unele persoane fără factorii de risc pentru diabetul de tip 2 – cum ar fi vârsta sau supraponderalitatea – experimentează o urgență diabetică după expunerea la COVID-19.

În diabetul de tip 1, simptomele inițiale pot include sete extremă, oboseală, urinări frecvente și pierderea în greutate. Arthur Simis habar nu avea că sunt semne ale bolii.

În această vară, el și soția sa, Sarah, au observat că fiul lor de 12 ani, Atticus, părea slab și dormea ​​mult. Au crezut că este stresat sau că a trecut printr-o creștere.

Pe 9 iulie, pe măsură ce simptomele sale persistau, Arthur Simis și-a dus fiul la un centru de îngrijire urgentă lângă casa lor din Gardnerville, Nevada. Personalul medical a detectat niveluri periculoase de zahăr din sânge și cetone în urină, ambii indicatori că Atticus se afla în cetoacidoză diabetică sau DKA.

Medicul i-a spus lui Simis că fiul său are nevoie imediat de îngrijiri spitalicești pentru a evita alunecarea în comă de la diabetul de tip 1 abia diagnosticat. O ambulanță le-a dus la 50 de mile până la cel mai apropiat spital din Reno.

Tatăl său a petrecut trei nopți dormind lângă el în terapia intensivă pentru copii. El a plâns la telefon soției sale, pentru că numai un părinte avea voie să intre, măsură pentru controlul infecțiilor cu coronavirus.

„Cum ar putea avea diabet?” Simis își amintește că i-a întrebat pe medici. „A fost absolut terifiant”.

Simis crede că fiul său a fost infectat de coronavirus deoarece tatăl și soția sa aveau simptome în primăvară. Cuplul a mers la urgență, dar nu a fost niciodată testat pentru coronavirus din cauza criteriilor de testare mai stricte la acea vreme. Atticus a dat rezultate negative pentru o infecție activă cu coronavirus în terapia intensivă, arată dosarele medicale. Dar el nu a fost niciodată testat pentru anticorpi care să poată arăta dacă a fost expus săptămâni mai devreme.

Medicii spun că acest lucru nu este neobișnuit într-o pandemie în mișcare rapidă, deoarece se concentrează mai degrabă pe situații de urgență individuale decât pe întrebări de cercetare de ansamblu. Dar lipsa testării în multe dintre aceste cazuri, spun ei, poate complica eforturile de a detecta dacă și cum coronavirusul ar putea cauza diabetul.

COPII LA TERAPIE INTENSIVĂ

Rapoartele inițiale ale diabetului zaharat legat de COVID includ mai mulți copii cu cazuri precum cel al Atticus.

Într-un studiu publicat în august, cercetătorii de la Imperial College din Londra și mai multe spitale de acolo au descoperit că diagnosticarea diabetului de tip 1 în rândul copiilor aproape s-a dublat, de la sfârșitul lunii martie până la începutul lunii iunie – pe măsură ce pandemia a scăpat – comparativ cu aceeași perioadă din anii precedenți. Cinci dintre copii au dat test pozitiv pentru o infecție anterioară cu coronavirus, dar autorii studiului au spus că mulți dintre copii nu au fost testați.

În Statele Unite, Spitalul pentru Copii din Los Angeles a declarat că procentul pacienților nou diagnosticați cu diabet de tip 2 care au ajuns la cetoacidoză diabetică, o acumulare potențial fatală de acid în sânge, s-a dublat aproape în perioada martie-august comparativ cu aceeași perioadă din 2018 și 2019 .

Dr. Lily Chao, directorul clinicii de diabet de tip 2 de acolo, a declarat că spitalul încă investighează dacă această creștere este determinată de expunerea la COVID-19.

Brandi Edwards, asistentă medicală și educatoare pentru diabet la Spitalul Huntsville din Alabama, a declarat că apelurile despre cazurile pediatrice au început să crească în luna mai. Medicii o cheamă atunci când un copil ajunge la camera de urgență sau la terapia intensivă pentru a putea sfătui familia cu privire la injecțiile cu insulină, citirile de glucoză și modul în care viața de zi cu zi se va schimba în viitor.

„Am văzut anul acesta mai multe cazuri de tip 1 decât îmi amintesc vreodată”, a spus Edwards. „Erau trei copii în ATI pediatric în același timp. Asta este atât de rar.”

ANUNȚ DE EVIDENȚĂ

După ce a supraviețuit unei urgențe diabetice, viața unui pacient nou diagnosticat poate fi copleșitoare. Medicația și alte consumabile pentru a trata diabetul pot costa sute de dolari în fiecare lună, iar așteptările lungi pentru a consulta un endocrinolog sunt frecvente în multe domenii.

Buelna, pacientul din Arizona, încă așteaptă planul său Medicaid pentru a aproba un monitor continuu de glucoză la mai mult de două luni după diagnostic. Boala l-a scos de la muncă săptămâni întregi și a distrus bugetul familiei sale. Soția sa, Erika, este însărcinată în opt luni și au o fiică de 3 ani, Katalina. Familia a primit un aviz de evacuare pe 2 august, în timp ce Mario se afla la Terapie Intensivă și se bazează pe o bancă de alimente pentru unele mese.

Buelna a spus că a căzut într-o depresie în spital, a întrerupt vizitele de familie și îi este recunoscător surorii sale că i-a ridicat moralul în conversațiile telefonice.

Vreau să mă îmbunătățesc, astfel încât să-mi văd copiii crescând”, a spus el. „Încă nu sunt gata să plec.”